Forskare kan slå på och av instinkten att döda hos möss

Med hjälp av laserljus kan forskare slå på och av instinkten att döda i annars fredliga möss. Ljus i deras hjärna får dem att attackera och bita både pinnar och levande syrsor.

© Ivan de Araujo/Yale Uni

Det påminner om ett scenario från en skräckfilm: Fredliga individer som förvandlas till dödsmaskiner mot sin vilja.

Men en grupp forskare från Yale University School of Medicine har nu gjort scenariet till verklighet och hittat en sätt att aktivera instinkten att döda i möss – som en slags strömbrytare i hjärnan.

Det har använt tekniken optogenetik, där neuroner – nervceller i hjärnan – aktiveras med hjälp av ljus.

© K. Deisseroth/Stanford Uni

Jakt och bett

Mössen var genmanipulerade så att specifika neuroner var känsliga för ljus.

Dessutom fick försöksdjuren en ljuskälla inopererad i hjärnan och när lasern tändes aktiverade den neuronerna.

Video från New Scientist.

På så sätt kunde forskarna med hjälp av laserljus få möss att fånga in och bita små pinnar, lock till läskflaskor och syrsor. Objekt som mössen annars var ganska ointresserade av när ljuset – och neuronerna – var släkta.

Hungriga möss attackerar mest

Forskarna hade tidigare lokaliserat två grupper av neuroner. Den ena gruppen utlöser lusten att jaga ett byte. Den andra får – när den aktiveras – ett djur att smacka igen käftarna för att bita och döda ett byte.

Ivan de Araújo som är professor i psykiatri och huvudförfattare av studien säger dock att mössen inte attackerar någon som är större än de själva.

De Araújo tror även att instinkten att döda är nära knuten till hunger. Hungriga möss är nämligen mer aggressiva i sin jakt. Därför är det inte enbart handlar ren aggression som forskarna har lyckats aktivera hos mössen.