Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

Nya studier visar att fisk på menyn bibehåller och återuppbygger den vita substansen i hjärnan, så att den inte minskar med åldern.

Shutterstock

När du går runt i förorenade storstäder ansamlas skadliga ämnen i din hjärna. Men nu har forskare från Columbia University i USA hittat ett motmedel: Se till att du har fisk och skaldjur på menyn.

Tidigare studier har dokumenterat att ämnen som bly och organiska lösningsmedel i luften kan få hjärnan att krympa och försämra dina kognitiva förmågor.

Målet med den nya studien var att ta reda på om en fiskrik kost kunde skydda mot skadorna.

Utan fisk krymper hjärnan

Forskarna kartlade matvanorna hos 1315 kvinnor, som hade en genomsnittlig ålder på 70 år.

Man tog samtidigt blodprover för att undersöka halten av omega-3-fettsyror, som vi vanligtvis får från fisk och skaldjur. Och slutligen fick samtliga genomgå hjärnavbildningar.

Omega-3-fettsyror i fisk och skaldjur motverkar att hjärnans vita substans försvinner. Den vita substansen, det vill säga de vita områdena på bilden, består av utskott från hjärnceller, som förbinder olika områden av hjärnbarken (rosa).

© Evan Otto/Science Photo Library

De sammanlagda resultaten visade ett tydligt samband mellan kvinnornas intag av fisk och skaldjur, halten av omega-3 i blodet och hjärnans volym.

Skillnad på sju kubikcentimeter

Skillnaderna var störst i den vita substansen, som består av nervkopplingar mellan de olika områdena i hjärnbarken.

Gruppen av kvinnor med högst omega-3-nivå hade markant större hjärnor än gruppen med den lägsta nivån. Skillnaden mellan de två grupperna var i genomsnitt sju kubikcentimeter.

Forskarna drar slutsatsen att en fiskrik kost både skyddar och återuppbygger den vita substansen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj