Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Extra lemmar gör hjärnan unik

Hjärnan har en mycket speciell strategi för att använda extra lemmar. Det visar nya hjärnskakningar av personer som är födda med sex fingrar. Forskarna bagom studien hoppas att upptäckten ska revolutionera utvecklingen av artificiella lemmar så att de i framtiden kan styras precis som våra egna lemmar.

Shutterstock

Två barn av 1000 föds med extra fingrar, så att de har sex på vardera hand i stället för fem. Tillståndet kallas polydaktyli, och i enstaka fall är de extra fingrarna lika användbara som de andra.

Nu har forskare vid University of Freiburg i Tyskland undersökt hur hjärnan hanterar de extra fingrarna. Forskarna använde två forskningspersoner som har sex fingrar på vardera hand.

Enkla försök visade att det sjätte fingret rörs med egna muskler och senor, och de båda personerna kunde lösa uppgifter med en hand som vi andra måste använda två händer till, till exempel att knyta skosnören.

Ett extrafinger styrs av egna muskler (grönt och rött) men även av sitt eget hjärnområde.

© UNIVERSITY OF FREIBURG

Extra finger har sitt eget område i hjärnan

När forskarna sedan skannade personernas hjärna medan de rörde händernas fingrar visade det sig att det extra fingret liksom de fem andra kontrolleras av sitt eget motoriska område i hjärnan.

Forskarna anser att upptäckten ger möjlighet till extra konstgjorda extremiteter som vi kan styra som våra egna.

Praktiskt nog kan vi därmed alla lära oss att knyta båda skosnörena samtidigt och skriva på tangentbordet med tolvfingersystemet och mer avancerat kan en kirurg förses med en extra, konstgjord arm så att han eller hon kan göra operationer utan hjälp av en assistent.

Läs också:

Hjärnan

LÄR KÄNNA DIN KROPP: Din hjärna krymper medan du sover

14 minuter
Hjärnan

13 saker du inte visste om mardrömmar

6 minuter
Hjärnan

7 myter om hjärnan

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj