Maurice Ramirez/UCSF 2021
Implantat, depression

Elektriska hjärnimplantat bromsar depression

Med hjälp av ett litet implantat i hjärnan går det att upptäcka depression och minska den via små elektriska impulser.

Ett litet implantat i hjärnan som kan upptäcka och avge små elektriska impulser har visat sig vara effektiv vid behandling av svår depression.

Med hjälp av hjärnskanningar identifierade läkare från University of California, San Francisco, USA, först det område i hjärnan på försökspatienten Sarah där aktiviteten var särskilt hög när depressionen var som värst.

Därefter opererade de in den lilla enheten under Sarahs kranium.

Enheten upptäcker överaktivitet i samband med depression. Genom att avge små elektriska impulser kan implantatet dämpa den avvikande överaktiviteten och därmed bromsa depressionen.

Klinik, implantat, depression

Patienten Sarah är den första som får det experimentella hjärnimplantatet och effekten har varit livsavgörande för henne.

© Maurice Ramirez/UCSF 2021

Försöksingreppet ägde rum för mer än ett år sedan och i dag beskriver Sarah hur hon brukade plågas av svår depression och självmordstankar.

Efter operationen kunde hon omedelbart märka en humörförändring när forskarna satte igång implantatet – och alla tankar på självmord försvann efter en kort tid.

Med hjälp av specialutrustning kan implantatets effekt kontinuerligt optimeras utifrån utan att Sarahs kranium behöver öppnas.

Efter den framgångsrika studien letar läkarna nu efter fler patienter som ska genomgå den experimentella, personligt utformade depressionsbehandlingen.

VIDEO: Se forskarnas förklaring av hur implantatet fungerar.

© Todd Dubnicoff/UCSF