Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjärna

Carlos Rodriguez från Miami i USA lever med en bråkdel av sin hjärna. Han landade på huvudet när han var inblandad i en bilolycka och läkarna tvingades avlägsna en stor del av hans hjärna. Men Rodriguez lever fortfarande.

© Miami Police
Människan - Hjärnan

Du kan klara dig utan 90 % av din hjärna

180 avgörande centra i hjärnan gör att vi kan se, prata, gå och andas. Det trodde läkarna i alla fall. Men en fransk man lever och mår väl med endast en tiondel av sin hjärna – och han är inte den enda.

När läkarna på det franska sjukhuset Hôpital de la Timone tog emot en man med ont i benet 2007 räknade de med att skicka hem honom snabbt igen.

>> Om du är intressered av den medicinska världen så köp vår tidning här.

När de inte kunde hitta anledningen till hans smärtor skannade de hans hjärna – och de kunde inte tro sina ögon.

Man utan hjärna hade fast jobb

Där vi andra har miljardtals tätt packade hjärnceller hade den franska mannen ett stort hål. Han borde, enligt vetenskapen, inte vara i livet. Trots det levde han ett vanligt liv med fru, barn och fast jobb.

En fransk man lever ett vanligt liv även om det mesta av hans hjärna är ersatt med vätska.

© L. Feuillet et al/Université de la Méditerranée

Den franske mannen hade vatten i huvudet, även kallat hydrocephalus – ett tillstånd där huvudet är fyllt med vätska som pressar på hjärnans celler och leder till att de dör eftersom de mister sin blodtillförsel.

Mannens IQ var 75 – långt under genomsnittet, men hans blotta existens skakade hjärnforskare i hela världen.

Hjärnan kan reparera sig själv

Vissa av de områden i hjärnan som han saknade har forskarna beskrivit som livsviktiga, exempelvis områdena thalamus och claustrum som håller oss vid medvetande.

Under de senaste åren har hjärnforskare upptäckt varför patienter som den franske mannen kan leva. Hjärnan har helt otroliga förmågor. Den kan överleva allvarliga hjärnskador och få nya celler att växa och ta över uppgifter när andra hjärnceller dör.

Förr trodde man att en hjärnskada var obotlig – men nu vet forskarna att vi har stamceller i bland annat minnescentret som kan fortsätta att dela sig hela livet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj