De olika somatiska markörerna kan blixtsnabbt hämtas fram ur minnet och på bara bråkdelen av en sekund väljer vmPFC ut den bästa känslan.
Antonio Damasio menar inte att alla beslut fattas uteslutande utifrån olika känslolägen, utan att processen sorterar möjligheterna, så att de uppenbart oacceptabla valen omedelbart sorteras bort och att de bästa valen rangordnas.
På så sätt blir spektret av valmöjligheter snävare och hjärnan får färre alternativ att bearbeta i en mer logisk analys.
Du bedöms på 0,1 sekunder
Hjärnans snabba beslut syns tydligt i mötet med nya människor. I ett samarbete med den amerikanska speeddejtingstjänsten HurryDate utförde psykologen Robert Kurzban ett experiment med 10 000 personer.
På en enda kväll träffade varje person 25 potentiella partner och skulle på bara tre minuter bilda sig ett intryck av vederbörande.
Men studien avslöjade att det inte tog personerna mer än i genomsnitt tre sekunder att avgöra om de var attraherade av den andre.
Psykologen Alexander Todorov kom fram till en liknande slutsats.
Han lät 245 försökspersoner titta på bilder av olika ansikten i antingen 0,1 sekunder, 0,5 sekunder, en sekund eller under obegränsad tid och bad därefter försökspersonerna att bedöma ansiktena.
Slutsatsen blev att det bara tog 0,1 sekunder att bedöma hur tillitsfulla, kompetenta, vänliga, aggressiva eller attraktiva ansiktena på bilderna var. Personerna ändrade inte sin uppfattning även om de fick längre tid att betrakta ansiktena.
Hjärnan är envis
Hjärnan har överlag mycket svårt att ändra sig.
I ett försök från 2013 visade Dan Kahan från Yale University i USA ett antal försökspersoner fiktiv dokumentation över effekten av att införa vapenkontroll.
Dokumentationen var svår att förstå, så i stället för att noga analysera siffrorna tog försökspersonernas hjärnor en genväg och konstaterade direkt att faktauppgifterna underbyggde deras egen uppfattning – även om forskaren manipulerade informationen så att den faktiskt visade raka motsatsen.
Ett flertal försök tyder också på att ett litet område kallat DLPFC högst upp på höger sida av pannloben spelar en avgörande roll när logiska resonemang utmanas av tidigare kunskaper eller åsikter.
Neurologen Vinod Goel från York University i Toronto, Kanada, hjärnskannade försökspersoner samtidigt som de läste en argumentationskedja – alla äpplen är röda frukter; alla röda frukter är giftiga; alla äpplen är giftiga – vilket är logiskt korrekt, men som stred mot försöksdeltagarnas uppfattning om äpplen.
Den sortens bristande logik utlöser en konflikt i hjärnan och aktiverar DLPFC, som sedan försöker att reda ut vad som är rätt och fel.
Uppgift C: Vem får dricka alkohol? (33)
Du har skickats till en krog, som ENDAST serverar äppeljuice eller vodka och som ska kontrollera att personer under 18 år INTE dricker vodka. Du får antingen se gästernas ålder eller vad de dricker. Vilken av de fyra gästerna skulle du inspektera för att se om de bryter regeln? (272)