Vårt jag skapas av omfattande nätverk i hjärnan, vilket gör att även mindre skador kan ändra personlighet och självuppfattning i grunden.

© Warren Anatomical Museum

Du är bara en illusion

När järnvägsarbetaren Phineas Gage fick en järnstång genom huvudet förvandlades han från en vänlig person till ett känslokallt monster. Läs om vad han och andra hjärnskadade har lärt oss om hur hjärnan skapar vår personlighet.

24 april 2018 av Stine Overbye

Den irländske järnvägsarbetaren Phineas Gage var känd som en mild, kärvänlig och eftertänksam person. Som 25-åring ledde han ett team som sprängde fram väg för järnvägsräls genom berg i nordöstra USA.

När kollegorna hade borrat hål i stenen och fyllt dem med sprängämnen stampade Gage ihop sand och grus med en meterlång järnstång över sprängladdningarna för att förstärka deras effekt. 

Men en septemberdag 1848 inträffade en olycka: 

När Gage stötte ned sin järnstång i ett borrhål exploderade sprängladdningen, och den sex kilo tunga stången sköt som en projektil genom Gages vänstra kind, vidare upp bakom vänster öga, in genom vänster pannlob och ut genom hjässan.

Gage var tydligen sig lik 

Stången landade 20 meter från Phineas Gage, som segnade ned på marken – medvetslös, täckt av blod och hjärnsubstans samt med kraftiga kramper i kroppen.

Ingen kunde ens föreställa sig att den unge järnvägsarbetaren skulle överleva olyckan. Men tack vara en skicklig läkare kom han mirakulöst på benen igen och efter ett halvår var han tillbaka på sitt arbete.

Till en början tycktes Gage vara i fin form – han talade, arbetade och rörde sig i stort sett som före olyckan, men något hade förändrats.

”Han är inte Gage längre”, sa flera av hans oroliga vänner och bekanta.

Järnvägsarbetaren Phineas Gage överlevde mirakulöst att få en järnstång genom hjärnan – men något hos honom hade förändrats.

© Warren Anatomical Museum

Blev känslokall och slog frun

Gage, som tidigare hade varit lugn och vänlig, hade nu blivit känslokall, oförskämd, lögnaktig och utan självbehärskning.

Han delade ut örfilar till kollegor, han misshandlade sin fru om och om igen, och kunde inte fatta några beslut. 

Hans personlighet hade förändrats i grunden, och detsamma gällde för hjärnforskningen:

Phineas Gages tragiska historia blev berömd och kom att ändra vetenskapens syn på ”människans själ”.

Jaget var nu slutgiltigt lokaliserat i hjärnan när det stod klart att en skada någonstans i hjärnan – i Gages fall en förstörd pannlob – fullständigt kan förändra en människas personlighet och beteende.

Jaget sitter i hela hjärnan

Ju mer detta flyktiga jag har studerats, desto mer står det klart att jaget är resultatet av ett myller av processer i hjärnan. 

Dessa processer ligger till grund för bland annat vårt medvetande, vårt minne och vår vilja – och att upplevelsen av ett sammanhängande, kontinuerligt och fritt jag kanske i slutändan bara är en illusion.

Beställ din prenumeration nu så ger vi dig ett superbra erbjudande:

  • En elegant Bluetooth-högtalare från Sonitum
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap

Slå till nu och få hela paketet för vara 49:50 kronor – du sparar 397 kronor. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: