Shutterstock

Drömmer spädbarn?

Vår fem veckor gamla dotter ser ut att drömma. Kan så små barn verkligen drömma, och vad drömmer de om?

Det stämmer att spädbarn drömmer och till och med mer än vuxna. Vad de drömmer om kommer vi nog aldrig att få veta. De senaste teorierna säger att vi drömmer för att bearbeta de intryck vi fått under dagen och få dem att stämma med våra tidigare erfarenheter.

Medan vi vilar under natten, arbetar hjärnan för högtryck med att sortera dagens intryck och placera dem i rätt fack. Hos spädbarn, där hjärnan inte är färdigutvecklad, kan man föreställa sig att drömaktiviteten bidrar till att organisera informationen i den nya hjärnbarken. Eftersom alla intryck är nya, krävs mycket drömsömn.

Att man nästan med säkerhet kan säga att spädbarn drömmer beror på att man i sömnlaboratorier kan observera den så kallade REM-sömnen. Förkortningen REM står för Rapid Eye Movement, det vill säga snabba ögonrörelser. Under 1950-talet kom amerikanska forskare på att människor drömmer under REM-sömnen. Väcker man personer under REM-fasen, säger de nästan alltid att de var mitt i en dröm.

Drömmar förekommer även under de djupare sömnfaserna men inte alls lika ofta. För vuxna personer är omkring 20 procent av nattens sömn REM-sömn, men hos ett nyfött barn är 50 procent REM-sömn. Eftersom de riktigt små sover omkring 16 timmar per dygn, drömmer de alltså inte mindre än åtta timmar varje dygn.