Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Datorspel och musik stärker hjärnan

Fysisk och mental träning skapar nya nervkopplingar och förbättrar koncentrationen. Forskarna har hittat fyra vardagsaktiviteter som kan ge hjärnan superkrafter.

Hjärnan är som en muskel; utan träning krymper den och blir svagare. Det gäller hela livet, men framför allt när vi blir äldre.

Även hos friska personer över 60 år börjar hjärncellerna dö och kopplingarna mellan dem förtvina, så att hjärnan i genomsnitt förlorar 0,5 procent av sin volym per år.

Som tur är kan förfallet motverkas om du håller hjärnan i form med fyra enkla övningar.

1. Motion får nerver att växa

Fysisk aktivitet får hjärnan att insöndra hormonet BDNF, som reparerar och utvecklar synapser och nervceller. Hos äldre personer kan därför motion bromsa hjärnans naturliga nedbrytning och till och med få delar av hjärnan att växa.

Man med hantlar
© Shutterstock

2. Uppgifter stimulerar hjärnan

Hjärnmotion i form av uppgifter i stil med dem man gör vid ett IQ-test kan förbättra bland annat minnet och vårt logiska tänkande. Uppgifterna tvingar flera delar av hjärnan att arbeta för högvarv och stimulerar därmed bildning av nya, starkare synapser.

Kluriga uppgifter stärker hjärnan.
© Shutterstock

3. Musik hjälper minnet

Musik kan ha en positiv inverkan på bland annat minnet hos äldre. Anledningen till det är förmodligen att musiken sänker kroppens stressnivåer och förbättrar humöret, så att hjärnan inte är lika uppvarvad och nedbrytningen av synapser bromsas.

Äldre dam med hörlurar
© Shutterstock

4. Shoot ’em up-spel stärker syncentrum

Flera studier har visat att datorspel kan förbättra en rad mentala förmågor hos såväl unga som gamla. Shoot ’em up-spel ställer till exempel höga krav på visuell intelligens och bidrar därför troligen till att stärka kopplingarna i bland annat syncentrum.

Shoot ’em up-spel på dator
© Shutterstock

  • Hjärnan går i barndom

    Två gånger i livet störtdyker antalet kopplingar i hjärnan. Första gången är redan i ungdomen, då hjärnan mognar och hittar sina egna, unika förmågor.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj