Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför tröttar videomöten ut din hjärna

Känner du dig mer utmattad efter ett videomöte än efter ett fysiskt möte? Då är du inte ensam. Människohjärnan är expert på att koda av ansikten och de virtuella spelreglerna sätter press på dina medfödda förmågor.

Shutterstock

Dålig uppkoppling, frysta bilder och störande ljud Covid-19-pandemin har tvingat människor runt om i världen att hitta nya sätt att kommunicera på och det innebär också att videomöten har blivit en del av vardagen för många.

Det finns flera skäl till att du blir trött efter ett videomöte. Att en grupp av ansikten tittar på dig från små rutor på skärmen utmanar din hjärna.

1: Du går miste om kroppsspråket

Vår kommunikation är full av små ickeverbala koder som vår hjärna ständigt avkodar: Små handrörelser, en snabb inandning som ett tecken på att vilja avbryta, ändringar i röstläge, ansiktsuttryck och kroppshållning.

När vi befinner oss ansikte mot ansikte uppfattar hjärnan automatiskt alla små tecken - samtidigt som den lyssnar på det som sägs. Och under ett telefonsamtal kan vi fokusera på en röst samtidigt som vi kan gå runt, och på så sätt ökar också vår kreativitet.

Men under ett videomöte, där det till och med kan vara flera ansikten att förhålla sig till samtidigt, krävs det betydligt mer energi av vår hjärna. Det förklarar Gianpiero Petriglieri som forskar i arbetsmiljöer vid INSEAD Business School i en intervju med BBC. Hjärnan vet helt enkelt inte var den ska fokusera eller leta efter de små koderna.

Dina muskler speglar ansiktsuttryck

Ett komplicerat samspel säkerställer att kan läsa av andra människors känslor. Flera försök indikerar att våra ansiktsmuskler spelar en viktig roll i tolkningen av andras ansiktsuttryck.

2: Försenade reaktioner gör dig obekväm

Är ni här? Under ett videomöte kommer reaktionerna från dina kolleger ofta lite långsammare än i den fysiska världen.

Till och med små förseningar kan göra dig obekväm och påverka din uppfattning om övriga mötesdeltagare. Det visar en studie från 2014 som gjorts av forskare vid University of Wuppertal i Tyskland.

Slutsatsen var att en fördröjning på blott 1,2 sekunder under ett telefon- eller konferenssamtal gjorde att försöksdeltagarna uppfattade de andra mötesdeltagarna som frånvarande och mindre vänliga.

3: Du blir stressad av att se på ditt eget ansikte

Att se dina egna ansiktsuttryck samtidigt som du pratar kan vara en stressfaktor för många. För det första är webkameran enligt forskare en konstant påminnelse om att du blir iakttagen och därmed också måste prestera.

För det andra kan detta att se sina egna ansiktsuttryck öka stressnivån. Det visar en italiensk studie från 2020.

Där upptäckte forskarna att negativa känslor, såsom ilska och avsky, förstärktes hos försöksdeltagarna som tittade på sitt eget ansikte samtidigt. Detsamma gällde inte om de såg samma ansiktsuttryck hos andra människor.

Hjärnan har ansikten på lager

Naturligt urval har gjort människoansiktet lätt att känna igen – och även gjort att hjärnan är expert på att lagra och känna igen det.

Läs också:

Minne

Träna din hjärna: Minne

14 minuter
Minne

Är du nyfiken? Hunger efter kunskap stärker ditt minne

6 minuter
Hjärnan

Ny upptäckt: Brus påverkar hjärnan positivt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj