Ett fall med cykeln, en pisksnärtskada i bilen eller en ordentlig smäll från en skåpdörr eller en boll.
Hjärnskakningar kan uppkomma i alla möjliga situationer, då huvudet utsätts för en kraftig stöt, och därför behandlar världens sjukhus årligen miljontals skakade hjärnor.
Men trots att åkomman är vanlig, så är det inte alltid så enkelt att ställa diagnosen.
De flesta hjärnskakningar diagnostiseras nämligen utifrån patientens sjukdomshistoria och symptom. Symptomen kan dock variera i antal och styrka, beroende på personen och skadans svårhetsgrad, vilket kan göra läkarens arbete med att ställa en diagnos svårt.
Nu har amerikanska forskare hittat tre proteiner i blodet, som kanske kan fungera som biologiska riktmärken, så kallade biomarkörer, och hjälpa till att mäta hjärnskakning hos patienter.
Skadade idrottare visade förhöjda nivåer
Idrottare som utövar kontaktsport, som exempelvis amerikansk fotboll, rugby och boxning löper hög risk att drabbas av hjärnskakningar och många av de årliga fallen kommer också från en våldsam drabbning under en idrottsmatch.
Forskarna tog därför utgångspunkt i idrottsrelaterade hjärnskakningar och undersökte 264 idrottare som tidigare har haft hjärnskakning.
Utifrån blodprover före och efter deras hjärnskakningar kunde forskarna sluta sig till att de efter sin skada fick förhöjda nivåer av tre speciella proteiner.
Forskarna undersökte även idrottare i en kontrollgrupp, som inte hade haft hjärnskakningar och som antingen utövade en kontaktidrott eller en idrottsgren som inte krävde närkontakt. Hos kontrollgruppen fanns det inga förhöjda nivårt av de tre proteinerna.
Hjärnskakning ger dubbla skador
Ett slag mot huvudet vållar ofta dubbel skada, eftersom hjärnan sätts i rörelse och slår i kraniet på två ställen.