Våra ögon sägs vara en del av hjärnan, som har vuxit ut genom kraniet.
Och de senaste åren har forskare upptäckt hur de två hårt arbetande och komplicerade organen högst upp i värt ansikte kan avslöja annars dolda tecken på schizofreni, Alzheimers sjukdom och skleros – långt innan de bryter ut.
Nu har forskare från Flinders University i Australien hittat bevis för att de avancerade organen även kan innehålla de första tecknen på autism och adhd hos barn och därmed hjälpa till att ställa diagnoserna långt tidigare.
Tidig diagnostisering är avgörande
Adhd och autism tillhör de vanligaste psykiatriska diagnoserna bland barn och ungdomar. Och antalet barn som får diagnosen har ökat enormt på senare år.
Enligt WHO har omkring 1 av 100 barn autism, medan mellan 5 och 8 barn av 100 tros har adhd. Och orsaken till båda diagnoserna finns djupt inne i hjärnan, där vissa områden utvecklas annorlunda än hos andra.
Gemensamt för de båda varianterna av autism och adhd är att tidig diagnos och tidigt ingripande kan vara avgörande för barnens välmående och utveckling.
Men båda varianterna av utvecklingsstörning kan samtidigt vara extremt svåra att diagnostisera, eftersom det inte finns någon speciell undersökning som ger svaret.
Men nu tror forskare från Australien sig alltså ha hittat ett verktyg som kan hjälpa till med att upptäcka de första tidiga tecknen och snabbare sätta in en behandling: Ett test i ögat.
Hittade dolda spår i ögats inre
I den nya studien mätte forskarna näthinnans elektriska impulser när ögat utsattes för ljus med hjälp av så kallad elektroretinografi.
Totalt 226 ungdomar deltog i studien, av vilka 55 hade autism, 15 hade adhd och 156 inte hade något av det.
Studien visade att barn med adhd i allmänhet hade. mer elektrisk aktivitet i näthinnan och att barn med autism hade mindre.
Enligt forskarna kan variationerna i ögats elektriska impulser bero på förändringar i hjärnan hos personer med utvecklingsstörningar. Det kan vara förändringar i sättet hjärnområdena samspelar, men även i mängden signalsubstanser som exempelvis dopamin, som kan avläsas i ögonen.
Och även om de fortfarande befinner sig i en inledande fas, så tror forskarna att upptäckten kan bana väg för snabbare diagnostik och därmed även tidigare hjälp till barn och ungdomar i framtiden.
"Till sist tittar vi på hur ögonen kan hjälpa oss att förstå hjärnan. Och även om det behövs fler undersökningar för att konstatera exakt vilka signaler i näthinnan som passar med vilka utvecklingsrubbningar, så kan vi stå inför något fantastiskt", säger Dr Fernando Marmolejo-Ramos, som är er kognitiv psykolog vid University of South Australia och en av forskarna bakom studien.