5 sömnsjukdomar som får dig att frukta natten

Fel i hjärnan kan göra dig till en brottsling medan du sover. Ny forskning visar att sömn är viktigt för vårt minne och vår inlärningsförmåga, men det inte är inte alla som ser fram emot att mörkret faller.

Sömn

Världens värsta sömnsjukdomar håller dig vaken i mörkret.

© Shutterstock

1. Sömn förvandlar barn till zombier

© Shutterstock

Upp emot 40 procent av alla barn har gått i sömnen minst en gång i sitt liv och en del fortsätter efter att de har blivit vuxna.

Sömngångare har öppna ögon och kan orientera sig, men reagerar inte på kontakt med andra människor.

Sömngång uppstår under den djupa sömnen när områden i hjärnan kopplade till vakenhet aktiveras av misstag.

2. Hjärnan sprider rädsla

© Shutterstock

Pulsen är hög, andningen snabb och barnet skriker av rädsla. Men du kan inte väcka det.

Fenomenet kallas nattskräck och beror på att hjärnans rädslocentrum, den så kallade amygdalan, aktiveras medan barnet befinner sig i djup sömn.

3. Sömngångare frikänd för våldtäkt

© Shutterstock

Vissa människor lider av en sällsynt variant av sömngång kallad sömnsex. Personerna utför mestadels förhållandevis oskyldiga sexuella rörelser medan de sover.

2014 frikändes dock en svensk man från våldtäkt eftersom han påstods sova när han begick brottet.

4. Tonåringar fångas i djup sömn

© Shutterstock

Den sällsynta sömnstörningen törnrosasömn, även kallad Kleine-Levins syndrom, omfattar anfall av tung sömn som kan vara i upp till 21 timmar.

Åkomman drabbar speciellt tonåringar och beror troligen på ett fel i hjärnregionen thalamus, som styr balansen mellan sömn och vakenhet.

5. Huvudet exploderar med en smäll

© Shutterstock

Pang! – och du vaknar med ett ryck. Personer som lider av fenomenet exploding head syndrome upplever att de hör en enorm explosion eller ett pistol- skott precis innan de vaknar.

I en del fall ser de även en ljusglimt. Läkarna tror att det kan handla om att de hjärnceller som uppfattar höga ljud aktiveras.