5 anledningar till att vänsterhänta är bäst

Vänsterhänthet har skapat presidenter, stridisar och stora konstnärer. Enligt vetenskapen.

Obama

1. Vi röstar på dem

Barack Obama, Bill Clinton, George H. W. Bush och Gerald Ford. Av de senaste sju amerikanska presidenterna har fyra av dem varit vänsterhänta. Det kan vara en slump, men en nederländsk studie visar att det finns en vetenskaplig grund.

Enligt studien anses gester med höger hand vara positiva, medan gester med vänster hand uppfattas negativa. Det är en fördel för de vänsterhänta i tv-debatter, då bilden blir spegelvänd.

2. De tänker utanför lådan

En skröna går ut på att vänsterhänta är mer konstnärliga än sina högerhänta gelikar. Det är inte helt sant, men det ligger ändå något i det.

Enligt en studie från American Journal of Psychology är vänsterhänta bättre på att söka fler alternativa lösningar på problem – lite långsökt kan det tolkas som att de är mer kreativa.

3. Undvik att slåss med dem

En fransk studie visar att bara tre procent av medlemmarna i primitiva pacifistiska samhällen är vänsterhänta. Det kan jämföras med 27 procent vänsterhänta i våldsamma samhällen.

Enligt forskarna beror det på att vänsterhänta har en fördel i slagsmål – det ger dem en fördel att de slår till med "fel" hand.

4. De är bäst på idrott

När det gäller idrottsgrenar där två personer tävlar mot varandra har vänsterhänta en fördel. Det är de flesta forskare på området eniga om. Och uppfattningen stöds av en överrepresentation av vänsterhänta på elitidrottsnivå, bland annat inom tennis och boxning.

En av teorierna om varför det förhåller sig så går ut på att vänsterhänta utövare oftare sparrar med högerhänta motståndare, än högerhänta sparrar med vänsterhänta. Det ger dem en fördel.

5. Uppfattar samtal lättare

Vänsterhänta är bättre på att höra ljud som förändras lugnt och långsamt, visar en studie från Georgetown University Medical Center. Det beror på att den högra hjärnhalvan, som styr vänster hand, föredrar vokaler.

Samtal är ofta mjuka och glidande, och därför är det lättare för vänsterhänta att lyssna än högerhänta, som är bättre på att uppfatta konsonanter och hackande ljud.

Är du högerhänt och inte helt nöjd med att läsa om hur bra vänsterhänta är? Förtvivla inte. Läs i stället vidare här: 5 skäl till att högerhänta är bäst.