13 saker du inte visste om mardrömmar

Du känner din plågoande, de är bra för hälsan och de kan bil kroniska. Mardrömmar är mycket mer än bara farliga drömmar.

Shutterstock

1. Skapad för dig

© Shutterstock

Dina mardrömmar är skapade för att göra just dig rädd. Därför kan dina mardrömmar vara helt vanliga drömmar för en annan person. Av samma anledning låter det ofta konstigt när någon annan berättar om sina mardrömmar.

2. Du känner alla

De personer som är med i dina mardrömmar är alla personer som du har sett tidigare. Det kan vara personer du har passerat på trottoaren eller har sett på tv, men aldrig fullständiga främlingar.

3. Undvik alkohol och stress

© Shutterstock

Mardrömmar hänger ihop med dålig sömn. Därför gör du klokt i att försöka undvika stress och för mycket alkohol om du vill slippa mardrömmar. Hoppa också över matbiten före läggdags. Den kan också ge dig mardrömmar, eftersom den sätter fart på förbränningen och stör din nattsömn.

4. När ögonen rör sig snabbt

© Giphy

Mardrömmarna uppstår under REM-sömnen – den del av vårt sömnmönster då vi drömmer. Vi upplever i genomsnitt REM-sömn fyra till fem gånger per natt.

5. Blinda har också mardrömmar

Du måste inte nödvändigtvis kunna se hur den skrämmande personen i dina drömmar ser ut. Det räcker att känna doften av en person eller höra hur han eller hon pratar. Blinda får också mardrömmar, men de spelar på andra sinnen än det visuella.

6. Jakt och förvirring

© Shutterstock

Flera studier har försökt belysa vad vi oftast drömmer mardrömmar om. Men de kommit fram till olika svar. En del mardrömmar återkommer dock i de flesta studierna: Det är när vi jagas, när vi faller och när vi förlorar en person. Mardrömmar där vi går omkring nakna offentligt har också blivit relativt vanliga.

7. Drömmen dröjer sig kvar

Mardrömmar kännetecknas av att vi vaknar av dem. När vi vaknar mitt i en dröm dröjer den sig lättare kvar och det är därför det kan vara svårt att slå mardrömmen ifrån sig.

8. De vill dig väl

© Shutterstock

Fysiskt sett är mardrömmar bra för dig. Hjärnan styr ut din blodcirkulation i ben och armar och det stärker din kropps återhämtning. Stresshormoner, immunförsvaret och blodtrycket mår bra av dina skrämmande drömmar. Så sov tryggt genom mardrömmarna – de vill dig bara väl.

9. De har gett upphob till stor konst

Mardrömmar har varit en stor inspirationskälla för många kreativa personer genom tiderna. Bland annat är thrillerförfattaren Stephen King starkt influerad av sina egna mardrömmar. Detsamma gällde konstnären Salvador Dalí (på bilden).

10. De kan bli kroniska

© Shutterstock

Om du ofta har våldsamma mardrömmar kan det leda tlll en sömnstörning. Tillståndet, som på engelska kallas ”Nightmare disorder”, håller de drabbade vakna, eftersom de är rädda att somna och drömma mardrömmar.

11. En del älskar dem

Inte alla mardrömmar är förknippade med negativa känslor. Sömnforskare har hittat personer som har blivit besvikna när de har vaknat mitt i en mardröm. De sovande personerna upplever dem som spännande – precis som om de var med i en actionfilm.

12. De väcker många känslor

© Shutterstock

Rädsla är inte den dominerande känslan. Studier visar att personer med mardrömmar oftast har upplevt förvirring, skuldkänslor och avsky innan de vaknar badande i svett.

13. De ändrar ditt beteende

En dröm om ett plan som störtar eller ett tåg som blir bombat får oss att ändra resplaner och till och med ställa in planerade resor. Det visar en studie från Carnegie Mellon University.

Läs också:

Intelligens

Vässa hjärnan efter semestern: Träna ditt logiska sinne

2 minuter
Optisk villa
Hjärnan

Synen bedrar: Kan du få mandlarna att ligga stilla?

1 minut
Hjärnan

5 optiska illusioner

3 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!