Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

13 saker du inte visste om mardrömmar

Du känner din plågoande, de är bra för hälsan och de kan bil kroniska. Mardrömmar är mycket mer än bara farliga drömmar.

Shutterstock

1. Skapade för dig

© Shutterstock

Dina mardrömmar är skapade för att göra just dig rädd. Därför kan dina mardrömmar vara helt vanliga drömmar för en annan person. Av samma anledning låter det ofta konstigt när någon annan berättar om sina mardrömmar.

2. Du känner alla

Alla personer som är med i dina mardrömmar är personer som du har sett tidigare. Det kan vara personer du har passerat på trottoaren eller har sett på tv, men aldrig fullständiga främlingar.

3. Undvik alkohol och stress

© Shutterstock

Mardrömmar hänger ihop med dålig sömn. Därför gör du klokt i att försöka undvika stress och för mycket alkohol om du vill slippa mardrömmar. Hoppa också över matbiten före läggdags. Den kan också ge dig mardrömmar, eftersom den sätter fart på förbränningen och stör din nattsömn.

4. När ögonen rör sig snabbt

© Giphy

Mardrömmarna uppstår under REM-sömnen – den del av vårt sömnmönster då vi drömmer. Vi upplever i genomsnitt REM-sömn fyra till fem gånger per natt.

5. Blinda har också mardrömmar

Du måste inte nödvändigtvis kunna se hur den skrämmande personen i dina drömmar ser ut. Det räcker att känna doften av en person eller höra hur han eller hon pratar. Blinda har också mardrömmar, men de spelar på andra sinnen än det visuella.

6. Jakt och förvirring

© Shutterstock

Flera studier har försökt belysa vad vi oftast drömmer mardrömmar om. Men de kommit fram till olika svar. En del mardrömmar återkommer dock i de flesta studierna: Det är när vi jagas, när vi faller och när vi förlorar en person. Mardrömmar där vi går omkring nakna offentligt har också blivit relativt vanliga.

7. Drömmen dröjer sig kvar

Mardrömmar kännetecknas av att vi vaknar av dem. När vi vaknar mitt i en dröm dröjer den sig lättare kvar och det är därför det kan vara svårt att slå mardrömmen ifrån sig.

8. De vill dig väl

© Shutterstock

Fysiskt sett är mardrömmar bra för dig. Mardrömmar uppstår under REM-sömnen när hjärnan leder ut bloccirkulationen i ben och armar, vilket stärker kroppens återhämtning.

Stresshormoner, immunförsvaret och blodtrycket drar nytta av den här typen av sömn. Så det är bara att sova tryggt genom mardrömmarna – de vill dig bara väl.

9. De har gett upphov till stor konst

Mardrömmar har varit en stor inspirationskälla för många kreativa personer genom tiderna. Bland annat är thrillerförfattaren Stephen King starkt influerad av sina egna mardrömmar. Detsamma gällde konstnären Salvador Dalí (på bilden).

10. De kan bli kroniska

© Shutterstock

Om du ofta har våldsamma mardrömmar kan det leda tlll en sömnstörning. Tillståndet, som på engelska kallas ”Nightmare disorder”, håller de drabbade vakna, eftersom de är rädda att somna och drömma mardrömmar.

11. En del älskar dem

Inte alla mardrömmar är förknippade med negativa känslor. Sömnforskare har hittat personer som har blivit besvikna när de har vaknat mitt i en mardröm. De sovande personerna upplever dem som spännande – precis som om de var med i en actionfilm.

12. De väcker många känslor

© Shutterstock

Rädsla är inte den dominerande känslan. Studier visar att personer med mardrömmar oftast har upplevt förvirring, skuldkänslor och avsky innan de vaknar badande i svett.

13. De ändrar ditt beteende

En dröm om ett plan som störtar eller ett tåg som blir bombat får oss att ändra resplaner och till och med ställa in planerade resor. Det visar en studie från Carnegie Mellon University.

Läs också:

Medicinsk teknik

Ny behandling förbränner allt ditt ohälsosamma kroppsfett

3 minuter
Medicinsk teknik

Forskare är evigt liv på spåret: Gammal medicin förlänger cellernas ungdom

14 minuter
Om Illustrerad Vetenskap

Kontakta oss

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj