Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En nagel mot svarta tavlan
© Shutterstock
Människan - Hjärnan

10 obehagliga ljud: Därför hatar du dem

De får oss att rysa och känna obehag. Forskare har listat de tio mest obehagliga ljuden - och kommit fram till varför vi hatar dem.

Långa naglar mot svarta tavlan, en gaffel som skrapar mot tallriken och en bebis som gråter. Vissa ljud orsakar stora obehagskänslor.

Under 2012 undersökte ett forskargrupp från Newcastle University sammanhanget mellan ljud och obehaget hos människor, och skapade utifrån den undersökningen en lista över de tio mest obehagliga ljuden.

Frekvensen avgör irritationen

Forskargruppen skannade 13 personer i en magnetkamera medan de spelade upp olika ljud för dem. Samtidig skulle försökspersonerna ange hur obehagliga ljuden var.

Analyser av resultaten visade att det särskilt är ljud med en frekvens på mellan 2 000 och 5 000 hertz som vi har svårt att hantera. Det är bland annat i det här fältet som ljudet av skrik ligger.

Anledningen till detta finns i amygdala – det område i hjärnan som bland annat hanterar rädsla och försvarsreaktioner.

Hemska ljud är som rädsla

Skanningarna visade att när hjärnans hörselcentrum (auditive cortex) utsattes för de obehagliga ljuden så nådde signalerna i högre grad fram till amygdala.

Det aktiverar amygdala, som utlöser en försvarsreaktion – på grund av de obehagliga ljuden.

Vi har samlat de irriterande ljuden i en video. Testa om du kan se den ända till slutet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj