Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför får man inte dricka saltvatten?

På film ser man ofta skeppsbrutna som håller på att dö av törst. Men varför är det så farligt att dricka saltvatten?

Photo by Ewan Robertson on Unsplash

Saltvatten innehåller för mycket salt

Vatten, vatten överallt, men inte en droppe att dricka” lyder ett känt engelskt sjömansuttryck. Det är förvisso en ovanligt dålig idé att dricka saltvatten – det kan faktiskt innebära en säker död. Saltvatten innehåller cirka 3,5 procent eller 35 000 ppm (parts per million eller antal per mijon) upplöst salt, och det är betydligt mer än vad människans kropp tål.

Saltvatten torkar ut kroppen

Dricksvatten får som mest innehålla 500 ppm. Högre saltinnehåll kan helt enkelt dehydrera, det vill säga torka ut, kroppen. En skeppsbruten, som redan i förväg lider av vätskeförluster, kan dö av uttorkning efter bara ett par glas saltvatten. Saltet påverkar nämligen trycket i blodcirkulationen, och cellerna börjar därför avge vatten för att reglera saltbalansen i kroppsvätskorna.

Saltvatten leder till högt blodtryck

När vattnet kommer ut i blodcirkulationen, uppstår två allvarliga problem. Antingen stiger blodtrycket till dödlig nivå, eller förlorar cellerna så mycket vatten att de går under på grund av uttorkning.

Man kan leva utan vatten i en dryg vecka

En skeppsbruten person kan alltså inte dricka saltvatten istället för vanligt vatten även om saltvattnet är inom räckhåll. Människan kan överleva utan vatten i sju dagar vid varmt väder (men inte mer än 27 grader varmt) och tio dagar vid kallt väder. Ju varmare det är desto mer svettas vi och desto kortare kan vi överleva utan vatten.

Det beror på att människans kropp består till cirka 60 procent vatten och att vi är beroende av att bibehålla denna mängd vatten i kroppen. När det är varmt svettas vi mer än normalt vilket gör att vi behöver mer vatten för att bli av med värmen i kroppen.

Läs också:

Hälsa

Äpple- eller päronform? Din kropp avslöjar risken för att dö för tidigt

3 minuter
Hälsa

Är saltvatten drickbart?

0 minuter
Vand topbillede
Hälsa

8 tecken på att du får för lite vatten

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj