Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Människan - Hälsa

Supervaccin ger full immunitet efter en enda injektion

En ny vaccinteknik erbjuder stora perspektiv för barnhälsan i u-länder, där det är besvärligt att ta sig till en mottagning och få uppföljande vaccinationer.

En ny vaccinteknik kan betyda stora framsteg för många utvecklingsländer.

Vaccinet gör det möjligt att ge flera vaccin med en enda injektion. Det är en stor fördel i utvecklingsländer, eftersom barnen ofta måste färdas långa sträckor när de ska vaccineras, om de ens har tillgång till vaccin.

För vissa vaccin – som vaccinet mot HPV – behöver man vaccineras flera gånger för att uppnå immunitet mot sjukdomen.

Flera vaccin i samma spruta

Perspektivet för vaccintekniken är stort, för i praktiken kan den innebära att ett barn kan få fullgott skydd mot polio, hjärnhinneinfammation och lunginflammation i en enda spruta.

Forskarna har tagit fram en metod som innebär att de kan konstruera små biologiskt nedbrytbara behållare, som innehåller läkemedlen. Beroende på vilket material forskarna konstruerar behållarna av kan de styra när läkemedlet eller vaccinet frigörs i kroppen.

Frigörs efter 41 dagar

På så sätt kan ett vaccin vara fyllt med små behållare – som är endast 400 mikrometer långa – som frigör läkemedlet efter exempelvis sju eller 41 dagar.

Forskarna har redan testat metoden på möss, om framgångsrikt kunnat få vaccindoserna att utlösas 9, 20 och 41 dagar efter att de injicerats i mössen.

Läs också:

Hälsa

Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova

9 minuter
Sked med bakpulver
Hälsa

Bakpulver är kökets mirakelmedel

5 minuter
D-vitamin
Hälsa

COVID-19: Brist på D-vitamin kan öka dödligheten

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj