Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stearinljus

Är stearinljus farliga för hälsan?

Stearinljus är ofarliga och kan till och med stärka hjärtat när de brinner med en lugn låga. Men drag får ljuset att skicka ut cancerframkallande sotpartiklar.

Lugna stearinljus stärker hjärtat

Ett ljus är ofta gjort av paraffin, en kemisk förening som uteslutande består av kol och väte. När ljus brinner reagerar kolvätena med syret i luften och omvandlas till vatten och koldioxid. Samtidigt uppstår också värme och ett behagligt sken.

Ljus som brinner med en stadig och lugn låga är alltså inte farliga för människors hälsa. En ny svensk studie tyder faktiskt på att ljus som inte fladdrar kan stärka hjärtat. Stearin och paraffin avger nämligen välgörande ånga av natrium- och kaliumsalter som kan tas upp i blodet. Ångorna kommer från orenheter i ljuset och och från flamskyddsmedel i veken.

Stearinljus i drag är skadliga

Om ljuset däremot står i drag och lågan fladdrar bildas hälsovådliga sotpartiklar. Partiklarna är så små att de kan tränga in i lungorna och vidare in i kroppen där de bland annat kan orsaka cancer. Sot är det samma som rök och det bildas eftersom förbränningen är ofullständig.

Läs också:

Hur somnar jag snabbt
Hälsa

7 knep: Så somnar du fortare

6 minuter
Sked med bakpulver
Hälsa

Bakpulver är kökets mirakelmedel

5 minuter
støvmide
Hälsa

Så ofta bör du tvätta dina sängkläder

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj