Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plast i vattnet:

Forskare har hittat mikroplast i dricksvattnet i hela världen.

© Shutterstock
Människan - Hälsa

Plast hittat i dricksvattnet överallt i världen

83 procent av världens dricksvatten är förorenat av mikroplast. Det visar en ny studie. Forskare ska nu undersöka vilka effekter det kan ha på vår hälsa.

Är du törstig? Då är det bara att gå till närmaste kran och njuta av det rena, kalla vattnet. Sådan tur har vi i Sverige. Eller ja, nästan. För vattnet är faktiskt inte så rent som vi har trott hittills.

En ny undersökning visar att mikroplast, som redan flyter som gigantiska öar i världshaven nu har hittat sin väg till vårt dricksvatten.

Förorenat dricksvatten

Företaget Orb Media har låtit forskare från University of Minnasota School of Public Health, USA, analysera dricksvattnet från 159 platser i hela världen.

83 procent av testerna visade sig innehålla mikroplast.

Europa hade lägst föroreningsgrad, men låg trots det på 72 procent.

Plast i världens dricksvatten

Företaget Orb Media har låtit analysera dricksvattnet på 159 platser i världen. I studien deltog forskare från flera universitet.

© Illustrerad Vetenskap

Det finns mikroplast i luften och i avloppsvattnet

Det är ännu okänt hur plast hamnar i dricksvattnet, men studier har visat att det finns plast i luften i större städer, vilket kan vara en av anledningarna till att det hamnar i dricksvattnet.

En annan väg kan vara genom avloppsvattnet, där det tillförs stora mängder mikroplast. En enda tvätt kan tillföra 700 000 fibrer av mikroplast.

Kan plast i dricksvattnet skada hälsan?

Resultatet från analyserna gör forskarna bekymrade, för förutom själva plastfibrerna kan det också finnas kemikalier och patogener som binder sig till plasten. Dessa partiklar är ofta för små för att kunna mätas och så mikroskopiska att de kan penetrera celler och på så sätt ta sig in i organen.

Det är oklart vilka hälsomässiga konsekvenser de relativt små mängder av plast kan ha för oss, men det ska forskarna nu undersöka.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj