Läsk skadar din hjärna

Läsk kan skada din hjärna

Sockerhaltiga drycker kan vålla lika stor skada på hjärnan som en traumatisk upplevelse i barndomen.

18 februari 2016 av Karine Kirkebæk

Cola-drycker och andra sockerhaltiga drycker är välkända för sin negativa inverkan på tänder och midjemått.

En ny studie visar att de läskande sockerbomberna också har en negativ inverkan på hjärnan. Sockervattnet ändrar helt enkelt kodningen i vår biologiska superdator, så att det blir svårare att hantera stress och trauman.

Råttor hällde i sig sockervatten

I försöket i studien delade forskare från University of New South Wales Australia in råttor i olika grupper. Den ena gruppen utsattes för ett trauma i sin tidiga barndom – större delen av deras bon avlägsnades från det att de två till nio dagar gamla.

Den andra gruppen råttor hade fri tillgång till vatten med 25 procent socker. De råttorna sörplade till sig ett svårt sockerberoende.

Efter 15 veckor undersökte forskarna råttornas hippocampus – den region i hjärnans tinningslob, som har betydelse för bland annat minne och stress.

Sockervatten ändrar hjärnan

En riktigt nära titt på råttornas hjärnor avslöjade att de traumatiserade råttorna hade samma förändringar i hjärnan som de råttor som hade utvecklat ett beroende av sockervatten.

Båda råttgrupperna hade färre av en viss sorts mottagarceller i hippocampus, som normalt ska binda stresshormonet kortisol. Det tyder enligt forskarna på att deras förmåga att hämta sig efter en antingen stressande eller våldsam upplevelse hade försämrats.

Om barn upplever våldsamma händelser som till exempel fysisk eller psykisk misshandel, olyckor eller dödsfall kan det utlösa en större mängd kortisol i kroppen än normalt.

Hanterar stress sämre

En annan förändring hos råttorna var att deras Neurod1-gen var mindre aktiv än normalt. Genen är viktig för stressreglering.

Forskarna drar slutsatsen i sin studie att socker kan ha en problematisk inverkan på utvecklingen av hjärnan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: