Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glutenfria kakor
© Shutterstock
Människan - Hälsa

Glutenfri kost ökar risken för diabetes

Butikshyllorna är fulla av glutenfria produkter, men om du inte är glutentolerant bör du hålla dig borta från dem. En stor studie visar att glutenfri kost ökar risken för typ 2-diabetes.

Om du har drabbats av den autoimmuna sjukdomen celiaki, även känd som glutenintolerens, så är det vettigt att sluta äta mat som innehåller gluten. Om inte bör du äta gluten i rikliga mängder.

Risken att utveckla typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, är betydligt större om du har undvikit produkter som innehåller gluten.

Det är slutsatsen av en stor studie som ett forskarteam från Harvard University står bakom.

Ät massor av gluten

Under 30 år har forskarteamet följt 199 794 personer som regelbundet fått svara på frågor om sina kostvanor och sin hälsa.

Under de här 30 åren utvecklade 15 942 av testpersonerna typ 2-diabetes. Analyser av resultaten visar att bland de som bara åt fyra gram gluten varje dag var risken att få diabetes 13 procent större. Risken var lägst för dem som åt cirka 12 gram gluten om dagen.

En genomsnittsperson äter cirka 7 gram gluten om dagen, visar studien. Det motsvarar cirka två brödskivor.

Kräver mer forskning

Samtidig visar studien att de personer som äter minst gluten också får i sig färre kostfiber, något som annars kan förebygga diabetes. Men i studien har man inte tagit hänsyn till bristen på kostfiber i de 13 procenten, utan bara brist på gluten.

Studien har inget svar på varför brist på gluten kan leda till diabetes. Det behövs mer forskning som också kan underbygga det här projektet.

Läs också:

Hälsa

Äpple- eller päronform? Din kropp avslöjar risken för att dö för tidigt

3 minuter
Sjukdomar

Ny studie: Två munskydd är bättre än ett

14 minuter
D-vitamin
Hälsa

Brist på D-vitamin kan öka risken för att få coronavirus

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj