Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

läkare testar blodtrycket

Ger salt högre blodtryck?

Salt sägs öka risken för högt blodtryck, men emellanåt hör man att salt inte påverkar blodtrycket hos friska människor. Vad är det rätta?

Shutterstock

En salthaltig kost ökar blodtrycket hos en del personer men inte hos andra. Skillnaden är genetiskt betingad, men man känner ännu inte till de exakta orsakerna. Äter saltkänsliga personer en måltid med mycket salt, kan man mäta att deras blodtryck stiger med mer än tio procent, medan det hos saltresistenta personer inte ändrar sig nämnvärt. Salt är kemiskt sett natriumklorid, som löses upp till klor- och natriumjoner i blod och andra kroppsvätskor. Innehåller blodet mer natrium än de omkringliggande cellerna, strömmar vatten in i blodbanan för att kroppen försöker återskapa natriumbalansen. Därmed ökar blodvolymen, och det leder till högt blodtryck. Kroppen använder emellertid en stor del av sin energi till att reglera koncentrationerna av natrium och andra joner genom att pumpa dem in i och ut ur cellerna och genom att utsöndra dem i urinen. Fungerar dessa regleringsmekanismer som avsett, kommer de att väga upp saltets effekt på blodtrycket. Fungerar de inte lika bra, blir personen saltkänslig, och i så fall är det viktigt att spara på saltet för att undvika högt blodtryck.

Läs också:

Hälsa

Äpple- eller päronform? Din kropp avslöjar risken för att dö för tidigt

3 minuter
Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Högt blodtryck får hjärnan att krympa

5 minuter
c-vitamin
Hälsa

10 matvaror med MASSOR av C-vitamin

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj