Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinna, säng, sömn

Dålig sömn ger hjärt-kärlsjukdomar

Så kallat omedvetet vaket tillstånd kan öka risken för blodproppar och åderförkalkning.

Shutterstock

För första gången någonsin har forskare visat ett tydligt samband mellan frekvensen och längden av så kallat omedvetet vaket tillstånd under sömnen och en ökad risk för att dö av hjärt-kärlsjukdomar.

Studien är resultatet av analyser av 8001 män och kvinnor och speciellt kvinnor är utsatta.

Kvinnor, som ofta upplever omedvetet vaket tillstånd under sömnen, löper nästan dubbelt så stor risk att dö av en hjärt-kärlsjukdom som den allmänna kvinnliga befolkningen. Samma samband var mindre tydligt bland män, som bara löper en fjärdedels förökad risk.

Omedvetet vaket tillstånd är helt normalt

Omedvetet vakna perioder under sömnen är helt normala. De sker spontant och är en del av kroppens förmåga att svara på potentiellt farliga situationer. Kroppen gör dig så att säga redo, eftersom den registrerar ljud, smärta, andningsproblem, temperaturförändringar eller ljus.

Enligt forskarna bakom studien är det oklart varför det föreligger skillnader mellan kvinnor och män. En del av förklaringen kan vara att kvinnors kroppar reagerar annorlunda på de signaler som orsakar omedvetet vaket tillstånd.

För att slippa de halvvakna perioderna uppmanar forskarna att man undviker buller- och ljuspåverkan när man ska sova, undviker övervikt och man behandlar eventuell sömnapné.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj