D-vitamin sun TOP

D-vitamin minskar cancerrisk

Om du har rätt mängd D-vitamin i kroppen löper du betydligt lägre risk att utveckla cancer, visar en ny amerikansk studie.

14 april 2016 av Mikkel Skovbo

När var du senast ute i solen?

Ljuset från den livgivande stjärnan är en av de primära källorna till D-vitamin – och det kan av allt att döma skydda kroppen mot cancer.

"Vi har kvantifierat den mängd D-vitamin som krävs för att stoppa alla invasiva cancerformer", säger professor Cedric Garland, cancerspecialist och ledande forskare bakom en ny studie från University of California.

Mer D-vitamin, 67 % mindre cancer

Studien omfattade över 2?200 kvinnor och visar att risken för att utveckla cancer är 67 procent lägre bland kvinnor med 40 nanogram D-vitamin per milliliter blod i jämförelse med kvinnor med bara 20 ng/ml i blodet.

"Före den här studien var den tillräckliga mängden D-vitamin ett okänt territorium", säger Cedric Garland.

Han framhäver att det erkända amerikanska rådgivningsorganet National Academy of Medicine’s rekommendation om en D-vitaminnivå på 20 ng/ml borde höjas med hänsyn till cancerförebyggande.

FAKTA: D-VITAMIN

? Vad är det? Vitamin-D är en mikroskopisk molekyl, som i synnerhet bildas i kroppen när ultraviolett ljus från solen (UVB) träffar kolesterolmolekyler i huden. Solljuset är bara tillräckligt kraftigt för att bilda D-vitamin från mitten på våren till mitten av oktober. Utanför den perioden kan kroppen få D-vitamin från kosten – speciellt fet fisk och torsklever – eller från vitamintabletter. ? Varför är det bra för dig? D-vitamin hjälper kroppen att uppta kalcium och fosfat från tarmen och stärker på så sätt skelett och tänder. Vitaminet aktiverar också immunförsvarets T-celler, som går i spetsen i kampen mot sjukdomsframkallande organismer och reglerar kroppens hormonbalans.? Hur mycket behöver du? 20–65 nanogram D-vitamin per milliliter blod (ng/ml) anses vara tillräckligt av många experter och hälsomyndigheter, men det råder stor oenighet på området.

Effekten av D-vitamin ännu en gåta

Sambandet mellan D-vitamin och cancer är inte någon nyhet och har varit känd sedan 1980-talet.

Då upptäckte Cedric Garland bland annat att tjocktarmscancer är vanligare bland människor som bor långt norrut, där solljus är en bristvara.

Men forskningen har ännu inte kunnat påvisa exakt hur D-vitamin motverkar cancer i människor.

Djurförsök har visat att D-vitamin kan reducera tillväxten av cancerceller, men orsakssambandet mellan D-vitamin och cancerbekämpning hos människor har ännu inte slagits fast.

I väntan på att forskarna blir klokare på D-vitamin skadar det nog inte att komma ut lite i solen.

D-vitamin kan påverka vår förmåga att få barn

Medan en del forskare koncentrerar sig på D-vitamin och cancer, tittar andra närmare på vitaminets betydelse för vår fruktbarhet. Läs mer i vår stora artikel om D-vitamin:

Behöver du D-vitamin?

D-vitamin kan vara en bristvara för folk i Norden, eftersom solen inte är tillräckligt kraftig för att huden ska kunna producera vitaminet under vinterhalvåret.

? HÖG RISK: Du befinner dig huvudsakligen inomhus, går ofta i täckande kläder, har mörk hud eller äter väldigt lite ägg, mjölk, smör och fet fisk som makrill, sill och torskrom. Dessutom ökar risken om du är gravid, äldre eller vegetarian.

? LÅG RISK: Du är dagligen i solen i omkring 15 minuter från mitten av våren till mitten av oktober. Du har ljus hud, går inte i täckande kläder och sätter gärna i dig ägg, mjölk, smör och fet fisk.

? SYMPTOM: Dåligt humör, ledsmärta, trötthet, minnessvårigheter och muskelförsvagning.

_Om du misstänker att du lider brist på D-vitamin ska du uppsöka

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: