Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

C-vitamin i mat
© Shutterstock
Människan - Hälsa

10 livsmedel fullproppade med mer C-vitamin än en apelsin

Apelsinen är känd för sin höga halt av mirakelmedlet C-vitamin. Men exempelvis den röda paprikan överträffar apelsinens vitaminhalt med hästlängder. Läs om de mest vitaminrika livsmedlen här.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin är det vanliga namnet för ämnet askorbinsyra.

Människokroppen kan till skillnad från de flesta djur inte själv producera C-vitamin. Därför är vi beroende av att inta C-vitamin genom kosten.

C-vitamin är en viktig byggsten när kroppen ska bilda bindvävnad.

Apelsiner innehåller C-vitamin

Apelsinen är känd för sin höga halt av mirakelmedlet C-vitamin. Men det finns andra frukter och grönsaker som innehåller ännu mer.

© Shutterstock

Vad är C-vitamin bra för?

C-vitamin är mest känt för att ha betydelse för kroppens immunförsvar.

Ett dagligt intag av vitaminet kan förebygga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, inflammation, blodproppar i hjärnan, reumatism och cancer.

Och amerikanska forskare har tidigare bevisat att för lite C-vitamin kan göra oss människor mer mottagliga för sjukdomar.

I vad finns det C-vitamin?

Apelsinen har blivit en symbol för C-vitamin. Men det är faktiskt inte helt rättvisande, för det finns en hel del frukter och grönsaker som innehåller mer C-vitamin än apelsinens 45 milligram per 100 gram – en apelsin väger omkring 100 gram.

Den lättillgängliga röda paprikan innehåller till exempel fem gånger mer C-vitamin än en apelsin.

Kan man få för mycket C-vitamin?

Det är svårt att få för mycket C-vitamin genom vanlig kost. Men om man tar det som kosttillskott bör man aldrig ta mer än rekommenderad dos.

Näringsexperter rekommenderar att en vuxen intar 65 till 90 milligram C-vitamin om dagen. Och det kan uppnås genom att till exempel äta 100 gram broccoli.

Om kroppen blir mättad av för mycket C-vitamin sköljs i normalfallet den överflödiga mängden ut med urinen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj