c-vitamin
Människan - Hälsa

9 livsmedel fullproppade med mer C-vitamin än en apelsin

Apelsinen är känd för sin höga halt av mirakelmedlet C-vitamin. Men exempelvis den röda paprikan överträffar apelsinens vitaminhalt med hästlängder. Läs om de mest vitaminrika livsmedlen här.

C-vitamin är en viktig byggsten när kroppen ska bilda bindvävnad.

Ett dagligt intag av vitaminet kan förebygga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, inflammation, blodproppar i hjärnan, reumatism och cancer.

Och amerikanska forskare har tidigare bevisat att för lite C-vitamin kan göra oss människor mer mottagliga för sjukdomar.

Röd paprika är full av C-vitamin

Apelsinen har blivit en symbol för C-vitamin. Men det är faktiskt inte helt rättvisande, för det finns en hel del frukter och grönsaker som innehåller mer C-vitamin än apelsinens 45 milligram per 100 gram – en apelsin väger omkring 100 gram.

Den lättillgängliga röda paprikan innehåller till exempel fem gånger mer C-vitamin än en apelsin.

Klicka på grafiken för större format

Vi får bara C-vitamin från kosten

Näringsexperter rekommenderar att en vuxen intar 65 till 90 milligram C-vitamin om dagen. Och det kan uppnås genom att till exempel äta 100 gram broccoli.

Människokroppen kan till skillnad från de flesta djur inte själv producera C-vitamin. Därför är vi beroende av att inta C-vitamin genom kosten.

Läs också:

Woman with salat
Hälsa

Varför måste människan äta varierad kost?

0 minuter
Livsmedel

Varför finns det ofta en liten apelsin inne i apelsinen?

0 minuter
Livsmedel

Varför måste mat frysas ned till -18 grader?

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!