Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vand topbillede

8 tecken på att du får för lite vatten

Vi är alla medvetna om att det är viktigt att dricka mycket vatten – men varför är det egentligen så viktigt, och vilka är symptomen om vi blir uttorkade?

Hur mycket vatten man bör dricka varje dag beror både på kroppsbyggnad, klimat och ens grundläggande hälsa. Men att vatten är viktigt för kroppen är det ingen tvekan om.

Vi har samanställt en lista över åtta av de otäcka konsekvenser som ett för litet intag av vatten kan leda till.

1. Nedsatt koncentrationsförmåga

Den mänskliga hjärnan består av 90 procent vatten, och därför är den extremt känslig för dehydrering. Hjärnans brist på vatten kan påverka både beslutstagande, minne och humör. Vatten är avgörande för optimal kognitiv funktion. Forskning visar att en vätskeförlust på bara 1-2 procent kan reducera din kognitiva funktion; det vill säga förmåga att fokusera, tänka kritiskt och minnas.

2. Dålig andedräkt och muntorrhet

Om kroppen har brist på vatten kommer den att producera mindre saliv. Det är de antibakteriella ämnena i saliven som gör att bakterierna inte går amok i din mun och skapar en dålig andedräkt. Vatten fungerar dessutom som ett fuktande lager för halsens slemhinnor och utan detta lager kommer munnen att kännas torr.

3. Törst maskerar sig som hunger

När du har vätskebrist faller ofta din blodsockernivå, eftersom man har förbrukat sina glykogendepåer. Det gör att du kan känna dig sugen på snabba kalorier, som oftast kommer i form av mat. Forskning visar att törst upplevs som en större och mer konstant känsla än hunger, men också att törst inte nödvändigtvis leder till att man blir sugen på att dricka något.

Den dehydrerade hjärnan talar bara om för dig att din blodsockernivå är låg, och att du behöver socker snabbt. Den berättar inte - innan du står böjd över kakbordet - att ett stort glas vatten kan lindra sockersuget. Den maskerade törsten.

4. Förstoppning och färre toalettbesök

Vatten hjälper till att smörja atsmältningssystemet och hålla tarmen ren och flexibel. Utan denna smörjning kan man råka ut för förstoppning, sura uppstötningar och försämrad matsmältning. Du ska helst besöka toaletten mellan fyra och sju gånger om dagen, och då hjälper ett vettigt vattenintag till.

Genom urinen utsöndras de giftiga toxiner som skapas i kroppens celler, och rikligt vattenintag hjälper till sätta det i verket. Studier visar också att riskerna att drabbas av urinvägsinfektioner och förstoppning ökar när man är uttorkad.

5. Huvudvärk och yrsel

Ett av tecknen på att du får för lite vatten kan vara huvudvärk och yrsel. Om du dricker för lite vatten tär det på den vätska som omgärdar din hjärna, vilket leder till huvudvärk.

En mindre undersökning från 2012, utförd på patienter med huvudvärk, visade faktiskt att regelbundet vattenintag lindrade patienternas huvudvärk. Uttorkning kan också göra att tillströmningen av syre till hjärnan reduceras, för att blodtrycket faller, vilket kan leda till yrsel.

6. Led- eller muskelsmärta

Vatten utgör ca 80% av strukturen i leder och brosk och vatten är därför en mycket viktig komponent för att bibehålla friska och starka leder. Om din kropp har brist på vatten kommer friktionen mellan skelettdelarna att öka, och alla hopp och stötar som tidigare varit smärtfria, kommer plötsligt att upplevas smärtsamma.

7. Torra läppar och fjällande hud

Vatten gör huden elastisk. Huden är kroppens största organ och tar därför upp mycket av det vatten vi dricker. Av samma skäl märks det snabbt på huden om man har brist på vatten. Om man dricker för lite vatten kommer du att svettas mindre och därmed kommer smuts och avlagringar inte försvinna från huden. Längre perioder med vattenbrist kan dessutom ge upphov till rynkor.

8. Snabbare hjärtslag

Brist på vatten har en mycket stor påverkan på hjärtat och dess rytm. Vid uttorkning minskar plasmavolymen i blodet och blodet blir mer trögflytande. Trögflytande blod transporteras inte lika lätt runt i kroppen, vilket leder till ökad puls.

Läs också:

Lukt
Hälsa

8 skäl till att din kropp stinker

6 minuter
Hjärnan

Forskare: Näradödenupplevelser är ren vetenskap

13 minuter
Kroppen

Så undviker du dålig andedräkt

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj