bagepulver

20 saker du också kan använda bakpulver till

Gör rent håret, ta bort fläckar eller färgkrita och pudra det i dina illaluktande löparskor. Bakpulver kan användas till så mycket mer än bara bakning.

13 maj 2016 av Babak Arvanaghi

Bakpulver. Natriumvätekarbonat.

Det vita pulvret som finns i nästan alla kök har en rad eminenta och stort sett okända egenskaper som gör det till hushållets bästa alltiallo.

Personlig hygien

Deodorant Lägg bakpulver under armarna och slipp lukten av svett. Pulvret reagerar med svetten som gör miljön i armhålan till ett trivsamt ställe för luktskapande bakterier.

Ansiktsmask Blanda tre delar bakpulver med en del vatten och smörj in det i ansiktet. Bakpulvret neutraliserar hudens pH-värde och tar bort orenheter när masken tvättas av.

Hårtvätt Bland i lite bakpulver i ditt shampoo innan du masserar in det i håret. Skölj grundligt. Pulvret binder rester av hårvårdsprodukter och gör på så sätt håret renare.

Rengöring av hårborsten Bland en tesked bakpulver med en deciliter vatten, tvätta din kam eller hårborste med pastan och låt den torka. Det tar bort naturliga håroljor och rester från hårvårdsprodukter.

Bumsekur Bland to teskefulde bagepulver med to teskefulde vand. Smør det på en bums og lad det sidde i 15 minutter. Skyl det grundigt af.

Pastan neutraliserar hudens pH-värde, tar bort fett och verkar bakteriedödande. Gör det dock högst två gånger per vecka då mer frekvent användning kan leda till irritation i huden.

Rengörning

Pander og gryder Har du bränt fast maten? Häll vatten i kastrullen och tillsätt några skedar bakpulver. Koka upp vattnet och häll sedan ut det.

Bakpulvret blir basiskt när det kokar och får de brända matresterna att lossna.

Silver Blanda tre delar bakpulver med en del vatten. Smörj in det missfärgade silvret med pastan och skölj noga. Nu bör silvret skina som aldrig förr.

Fläckborttagning Ta bort exempelvis färgkrita från soffan eller väggen genom att hälla bakpulver på en fuktig trasa och torka på fläcken. Bakpulvret bilder metaller och därför försvinner fläcken. Metoden kan också användas på oljefläckar.

Rengörning av soptunnan Den illaluktande soptunnan kan bli mycket mindre illaluktande om du tvättar den med bakpulver. Häll i pulvret i ditt rengöringsmedel och voilà! – soptunnan blir inte bara ren, lukten försvinner också.

Biltvätt Lampor, krom, vinyl och fönster. Tvätta dem med en blandning av en deciliter bakpulver och tio liter vatten och slipp fula ränder när bilen tvättas. Torka med en fuktig trasa efteråt.

Aromabehandling

Køleskab Det illaluktande kylskåpet blir snart väldoftande igen. Ställ burken med bakpulvret utan lock i kylskåpet och låt det stå ett par timmar. Pulvrets neutraliserande egenskaper tar bort lukten.

Disktrasa och kökssvampe Häll bakpulver på dem och skölj upp dem. Det tar bort den dåliga lukten.

Kattlådan Lägg ett lager bakpulver i botten av kattlådan innan du häller på sanden. Pulvret ser til att lådan inte doftar. Byt dock pulvret varje gång du tömmer lådan.

Illaluktande skor Häll bakpulver i dina illaluktande skor. Det tar bort den dåliga lukten och ser till att de inte luktar igen.

Pulvret neutraliserar smörsyran som din fotsvett omvandlas till och på så sätt försvinner den äckliga lukten.

Lökdoftande fingrar Svavel är anledningen till att dina fingrar luktar när du har tagit i en lök.

Häll bakpulver över händerna och gnugga. Bakpulvret binder svavlet och lukten försvinner sedan när du sköljer händerna.

… och alla de andra

Halsbrand Häll en tesked bakpulver i ett glas vatten och drick blandningen. Det neutraliserar omedelbart syran som skapar halsbränna.

Kuren kan också användas mot magsår och dålig matsmältning.

Myggbett Blanda bakpulver och vatten till en pasta och smörj in huden. Det lindrar klåda, stick av bin och för mycket sol.

Brandsläckare Har du lyckats sätta eld på fettet i en gryta+

Stäng av spisen och häll på stora mängder bakpulver. När pulvret är varmt frigörs koldioxid som kväver elden. Vid större oljebränder duger dock inte metoden.

Rörrensning Häll ett par deciliter bakpulver i vasken varje vecka. Det gör att du inte får stopp i rören och på så sätt slipper du även att det kommer obehaglig doft från avloppet.

Frukttvätt Var säker på att all jord och smuts är borta från frukten innan du äter den. Strö bakpulver på en våt trasa och torka av den. Skölj den därefter och ät frukten med gott samvete.

Få ett bra erbjudande på Illustrerad Vetenskap

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: