Vand topbillede
Människan - Hälsa

10 tecken på att du får för lite vatten

Vi är alla medvetna om att det är viktigt att dricka mycket vatten – men varför är det egentligen så viktigt, och vilka är symptomen om vi blir uttorkade?

Hur mycket vatten man bör dricka varje dag beror både på kroppsbyggnad, klimat och ens grundläggande hälsa. Men att vatten är viktigt för kroppen är det ingen tvekan om.

Här är tio negativa konsekvenser av att dricka för lite vatten.

1. Dålig koncentrationsförmåga

Människans hjärna består till 90% av vatten och blir man uttorkad så påverkas den direkt. Brist på vatten kan påverka både omdömet, minnet och humöret. Om enkla arbetsuppgifter plötsligt verkar oöverkomliga så är det alltså hög tid att dricka ett glas vatten. Sedan ser det nog lite ljusare ut igen.

2. Dålig andedräkt och muntorrhet

Om kroppen har brist på vatten kommer den att producera mindre saliv. Det är de antibakteriella ämnena i saliven som gör att bakterierna inte går amok i din mun och skapar en dålig andedräkt. Vatten fungerar dessutom som ett fuktande lager för halsens slemhinnor och utan detta lager kommer munnen att kännas torr.

3. Plötsligt och oförklarligt sug efter mat

Nästa gång du känner ett starkt sötsug, så pröva att dricka ett glas vatten i stället. När kroppen har brist på vatten skickar hjärnan ut en falsk signal till kroppen om att den är hungrig trots att den i verkligheten är törstig.

4. Förstoppning

Vatten hjälper till att smörja matsmältningssystemet och hålla tarmarna smidiga och rena. Utan denna smörjning kan man bli förstoppad, få sura uppstötar och sämre matsmältning.

5. Utmattning eller dåsighet

Om man är uttorkad visar kroppen ofta tecken på utmattning eller tendens till dåsighet. Det beror bl.a. på att blodtrycket är lågt och att hjärnan får mindre syre.

Trötthetstecknen förvärras desutom av att kroppen tvingas använda extra mycket resurser för att skapa blodcirkulation i hela kroppen och det gör i sin tur att du förlorar ännu mer energi.

6. Huvudvärk och yrsel

Ett tecken på att man fått i sig för lite vatten kan vara huvuvärk och yrsel. Om du dricker för lite vatten kommer även vätska som omringar hjärnan att minska och det kan leda till huvudvärk.

Uttorkningen gör dessutom att tillströmningen av syre till hjärnan minskar. Skulle du tvingas ligga till sängs med huvudvärk som du misstänker beror på brist på vatten, så ska du prova att dricka ett stort glas vatten. Sedan försvinner förhoppningsvis huvudvärken utan att du behöver ta huvudvärkstabletter.

7. Led- eller muskelsmärta

Vatten utgör ca 80% av strukturen i leder och brosk och vatten är därför en mycket viktig komponent för att bibehålla friska och starka leder. Om din kropp har brist på vatten kommer friktionen mellan skelettdelarna att öka, och alla hopp och stötar som tidigare varit smärtfria, kommer plötsligt att upplevas smärtsamma.

8. Torr eller fjällande hud och läppar

Vatten gör huden elastisk. Huden är kroppens största organ och tar därför upp mycket av det vatten vi dricker. Av samma skäl märks det snabbt på huden om man har brist på vatten. Om man dricker för lite vatten kommer du att svettas mindre och därmed kommer smuts och avlagringar inte försvinna från huden. Längre perioder med vattenbrist kan dessutom ge upphov till rynkor.

9. Färre toalettbesök

Man bör gå på toaletten 4–7 gånger per dag och för att lyckas med det är det viktigt att dricka mycket vatten. Genom urinen försvinner nämligen de giftiga toxiner som bildas i kroppens celler – så drick rejält med vatten och se till att kissa regelbundet.

10. Snabbare hjärtslag

Brist på vatten har en mycket stor påverkan på hjärtat och dess rytm. Vid uttorkning minskar plasmavolymen i blodet och blodet blir mer trögflytande. Trögflytande blod transporteras inte lika lätt runt i kroppen, vilket leder till ökad puls.

Läs också:

Plast i vattnet:
Hälsa

Plast hittat i dricksvattnet i hela världen

2 minuter
Hälsa

Vetenskaplig och hälsosam viktnedgång

0 minuter
Människan

Därför gör stress dig överviktig

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!