Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hälsa

Kvinnas mage

Hälsa är fysisk och mental

Kroppen har en nära koppling till hälsan. Det har dokumenterats att individer som tränar regelbundet och äter hälsosam och varierad kost förbättrar sin fysiska och mentala hälsa. Regelbunden träning minskar exempelvis risken för livsstilssjukdomar, ångest, stress och depression. Dessutom förbättrar det sömnen och ökar livslängden, eftersom det bland annat minskar muskelinflammationer och andra åldersrelaterade kroniska sjukdomar. En hälsosam och varierad kost kan också förhindra kroniska sjukdomar, leda till bättre sömn, mer stabilt blodsocker och ökad viktminskning. God sömn är mycket viktigt för hälsan, eftersom sömn stärker immunförsvaret och är förknippat med vårt humör och förmåga att lära oss och minnas. Utforska våra artiklar och lär dig mer om hälsa.

Hjärna på rosa bakgrund
© Shutterstock

Vad är mental hälsa?

Mental hälsa handlar om psyket och hur man är rustas för att utveckla och klara av utmaningar i livet. Människor med långvarig psykisk hälsa löper ökad risk att utveckla psykiska sjukdomar som depression och ångest. Dessutom lever de i genomsnitt kortare än personer med god mental hälsa.
Forskare anser att vi kan stärka vår mentala hälsa genom att fokusera på att stärka individuella, sociala och strukturella faktorer i våra liv. De individuella faktorerna handlar om att träna regelbundet, sova bra, skapa en meningsfull vardag och arbeta med en positiv självuppfattning. Sociala faktorer är förknippade med att ha stöttande sociala relationer och vara en del av gemenskapen, medan strukturella faktorer inkluderar trygghet, ekonomisk stabilitet och tryggt boende.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj