Guide: Vetenskapens fem bästa raggningsknep

Ska du vänta lite med att svara på meddelandet? Och vad ska ni äta på er dejt? Frågorna hopar sig när du försöker få napp. Som tur är har vetenskapen svaren. Här är forskarnas bästa raggningsknep.

Man med solros
© Shutterstock

Vänner

Inkludera dina vänner

Effekt: Ett stort socialt nätverk får dig att framstå som ett bra val.

Inkludera dina vänner
© Shutterstock

Varför?

Hjärnans jakt på belöningar är drivkraften bakom attraktionen till andra människor, och för att öka din chans att fånga någons uppmärksamhet är det viktigt att du framställer dig själv som ett kap.

Enligt amerikanska studier betraktas ett välfungerande socialt nätverk som en synnerligen värdefull kvalitet. De flesta människor är alltså mer benägna att falla för någon som ingår i en större grupp – speciellt om personen framstår som gruppens ledare.

Hur?

När du umgås med den person du är intresserad av, ska du se till att ha goda vänner omkring dig. Försök att framstå som kompisgängets mittpunkt – den som tar initiativ och leder samtalen.

Studier har också visat att de flesta attraheras av personer som ler, har en öppen kroppshållning och kan få andra att skratta med sin underhållande humor. Undvik alltså till varje pris att stå med armarna i kors och vara surmulen – det är alltid bättre att berätta en rolig historia som får vännerna att "skratta ihjäl sig".

Förväntningar

Låt din utvalda vänta

*Effekt: Förväntningar skapar ett lyckorus i hjärnan.

Låt din utvalda vänta
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Varför?

Om du redan har fått en annan människa att visa dig intresse och du har lyckats få honom eller henne att njuta av ditt sällskap, så finns det goda skäl att hålla igen lite. Smeknamn, ömhetsbevis och uppmärksamhet får hjärnan att frisätta ämnet dopamin som ger dig ett lyckorus.

Men ibland kan själva förväntningarna utlösa ett minst lika kraftigt dopaminrus. Om du är lite strategisk med dina gulliga ord och ömhetsbetygelser kan du förhoppningsvis öka öka glädjen du skänker din blivande partner.

Hur?

Denna taktik kräver att du redan har skapat en någon form av romantisk förbindelse med den du är intresserad av. Kanske har ni redan kysst varandra. Det viktigaste är dock att den andra personen känner ett behov av att träffa dig igen. I så fall kan du med fördel dra ut på väntetiden en aning – exempelvis innan ni träffas igen, innan du besvarar ett meddelande eller delar ut en kyss.

Om du dessutom kan skapa lite osäkerhet kring om, och i så fall när, belöningen kommer, så kommer det att utlösa ett ännu kraftfullare lyckorus när belöningen äntligen kommer.

Ögonkontakt

Håll blicken fast

Effekt: Ögonkontakt ökar känslan av trygghet och tillit.

Håll blicken fast
© Shutterstock

Varför?

Ögonkontakt är ett grundläggande mänskligt behov som säkerställer att vi känner oss uppskattade och delaktiga i sociala sammanhang. Därför är ögonkontakt självklart också viktigt när vi vill attrahera en annan människa. Försök visar att andra människor tycker att du är mer intressant och lättare minns vad du säger om du håller ögonkontakt under mer än 30 procent av samtalet.

Dessutom gör ögonkontakt oss mer ärliga, eftersom vi är mindre benägna att ljuga om andra ser oss i ögonen när vi talar.

Hur?

Var noga med att se din (kanske) blivande partner i ögonen när ni talar med varandra. Det skapar tillit och en djupare relation er emellan. Ögonkontakt ska trots det användas med måtta – att se någon i ögonen kan precis som beröring kännas obehagligt snarare än kärleksfullt om det inte kommer från någon vi känner oss trygga med.

Studier har dessutom visat att det är klokt att pausa ögonkontakten med jämna mellanrum. Mer än tre sekunders ögonkontakt åt gången kan kännas avskräckande.

Mat

Servera något sött

Effekt: Hjärnan blandar ihop socker och kärlek.

Servera något sött
© Shutterstock

Varför?

Vi är av naturen svaga för socker – det söta ämnet ger kroppen snabb energi, och därför har miljontals års evolution lett till att vi får ett sug efter det. Suget efter socker beror på att signalsubstansen dopamin frisätts i hjärnans belöningscentrum när vi intar det och ger oss en känsla av glädje som vi gärna vill uppleva om och om igen.

Dopamin frisätts även när vi är förälskade och därför kan hjärnan ha svårt att skilja de två tillstånden åt.

Hur?

Ge din dejt en chokladask eller ät en glass tillsammans. Det viktiga är att du är där när din dejt intar sockret.

Försök har avslöjat att söta matvaror får dig att framstå som mer attraktiv. I försöken serverades ett par testpersoner mat eller dryck med hög sockerhalt, medan en kontrollgrupp fick osötade ingredienser. Därefter fick de i uppgift att utvärdera bilder av olika ansikten. De som hade fått socker var mer benägna att känna attraktion till ansiktena.

Meddelanden

Svara inom en dag

Effekt: Chansen att få napp minskar med en procent för varje dag utan svar.

Svara inom en dag
© Shutterstock

Varför?

Om du har fått ett meddelande av din potentiella partner kan det under vissa omständigheter vara en god idé att vänta lite med att svara. Om vederbörande är intresserad av dig leder anspänningen under väntan på ditt svar till att dopamin frisätts i hennes eller hans hjärna, vilket skapar glädje och stärker er relation.

Men det förutsätter att det redan finns något slags en relation er emellan, och dessutom visar försök att lång väntetid minskar chansen att ni blir ett par.

Hur?

Du kan mycket väl vänta lite med att svara på ett meddelande från den person du är intresserad av, men se till att svara samma dag. I en stor amerikansk studie tittade forskarna närmare på mer än 180 000 personer och analyserade hur deras beteende i samband med att de hade fått meddelande från en potentiell partner påverkade deras chanser till framgång.

Resultaten visade att chansen att den potentiella partnern ville fortsätta samtalet minskade med en procent för varje dag som gick efter att meddelandet mottagits.