Google Earth avslöjar "spektakulära" romerska militärläger

Lägren, som är nästan 2 000 år gamla, kan vittna om ett välarrangerat romerskt överrumplingsanfall i den arabiska öknen.

Forskare vid Oxfords universitet är begeistrade efter att hittat tre välbevarade militärläger i den karga arabiska öknen.

© APAAME

Tack vare Google Earth kan en grupp arkeologer nu avslöja ett historiskt fynd i den arabiska öknen.

Forskarna vid Oxford Universitet har nämligen hittat tre militärläger, som kan hjälpa till att teckna en enastående bild av de romerska fälttågen i det röda, karga ökenlandskapet för knappt 2 000 år sedan.

Det framgår av en artikel i den vetenskapliga tidskriften Antiquity. Där beskriver forskarna även hur de tror att lägren byggdes under det romerska övertagandet av det jordanska nabateiska kungariket – en civilisation med centrum i Petra i Jordanien.

Enligt forskarna kan lägren ha utgjort grunden för ett överrumplingsanfall på nabatéerna i början av det andra århundradet efter att deras sista kung, Rabbel II Soters, avled år 106 e.Kr.

Dr. Michael Fradley, som har ledde studien – och var den första som fick syn på lägren på Google Earth – känner sig "nästan säker på" att lägren kan spåras tillbaka till den romerska armén, som sannolikt har använt dem som tillfälliga försvarsstationer under sin militärmarsch.

Och han fäster vikt vid lägrens speciella placering:

Avståndet mellan de tre lägren är mellan 37 och 44 kilometer, och det västligaste lägret är betydligt större än de båda lägren i öst. Efter fortsatta utforskningar hoppas arkeologerna bland annat bli klokare på varför militärlägren har olika storlekar.

© EAMENA

"De låg längs en perifer karavanrutt som förband Bayir (i Jordanien, reds. anm.) och Dumat al-Jandal (i Saudiarabien, reds. anm.). Det tyder på en strategi som gick ut på att kringgå den oftast använda rutten förbi Wadi Sirhan, vilket gav ett överraskningsmoment till anfallet", förklarar han.

"Det är otroligt att vi kan se detta ögonblick i tiden utspelas på landskapsskala", fortsätter han, eftersom lägren sannolikt bara har använts under en kort period, kanske bara i ett par dagar eller veckor.

På den punkten får han stöd av professor Andrew Wilson, som är medförfattare till artikeln och som tror att lägrens placering – om de är rätt daterade – kan tyda på att den romerska annekteringen av det nabateiska kungariket "inte var en okomplicerad uppgift och att Rom agerade fort för att säkra kungariket"

Nästa steg för arkeologerna blir att genomföra fysiska, arkeologiska undersökningar på jorden.