Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett australiensiskt forskarteam har upptäckt att ett vitamintillskott kan förhindra allvarliga fosterskador.

© Shutterstock
Människan

Genombrott: Vitamin förhindrar missfall

En av fem graviditeter slutar med missfall, och vanligtvis vet man inte varför. Men nu har forskare upptäckt att en vitamin kan förhindra att fosterutvecklingen går fel.

När en sädescell och en äggcell smälter samman startar en spektakulär explosion av celldelningar som resulterar i ett barn. Ett hav av organ, fingrar och tår formas under de närmaste nio månderna.

Men ibland går utvecklingen fel och en av fem graviditeter resulterar i en ofrivillig abort medan omkring 7,9 miljoner barn föds årligen med skador.

Nu har australiensiska forskare avslöjat att ett vitamintillskott kan förhindra vissa av dessa dödliga missbildningar som kan leda till en ofrivillig abort.

Vitamin ledde till friska musungar

De undersökte generna hos familjer som har plågats av missfall och fosterskador och upptäckte att de hade mutationer i generna som kodar för molekylen NAD.

NAD är viktig för alla celler i kroppens och säkerställer att cellerna får energi, kan reparera gener och kommunicera.

B3-vitamin bidrar till att bilda den här molekylen och därför födde forskarteamet upp möss med samma genfel som de familjer som drabbades av aborter hade och gav mössen ett kosttillskott med mycket B3 i.

I början födde mössen avkommor med missbildningar och fick missfall, men när de började äta kosttillskottet blev ungarna friska och välskapta.

För stora mängder skader levern

Det dröjer dock innan forskare börjar rekommendera gravida att äta extra B3. Höga doser har inte testats på människor ännu och de kan göra dig yr, illamående och på sikt skada levern.

B9-vitamin eller folsyra rekommenderas redan nu till gravida då det kan förhindra missbildningar i hjärnan och ryggmärgen, och nu ska forskarna undersöka om de även ska rekommendera B3-vitamin.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj