Shutterstuck
botemedel mot cancer

Genombrott: Nytt botemedel mot cancer godkänt

En banbrytande behandling som får kroppens egna celler att upptäcka och döda cancer har just godkänts i USA. Det innebär att det kan röra sig om några få år innan den når ut till patienter i resten av världen.

De amerikanska hälsovårdsmyndigheterna har just godkänt en ny metod för att behandla en dödlig variant av cancer som i synnerhet drabbar barn. Det är ett historiskt genombrott eftersom det är den första genterapin som kommer ut på marknaden i USA.

  • Vi går in i en ny tidsepok för medicinsk innovation. Nu kan vi programmera om patienters egna celler till att attackera dödlig cancer, säger Scott Gottlieb, chef för det amerikanska läkemedelsverket.

Kroppens celler förvandlas till dödsmaskiner

Den nya metoden kan förhoppningsvis rädda några av de barn och unga som varje år drabbas av det som ofta kallas för barnleukemi – en särskilt aggressiv form av blodcancer.

När läkarna använder den nya behandligen tar de ut blod med immunceller från patientens blod och väljer ut så kallade T-celler som får en ny gen, CAR.

Genen ger T-cellerna förmåga att hitta leukemiceller i blodet. Och när dessa celler sprutas in i blodådrorna på den dödssjuka patienten igen dödar T-cellerna de cancerceller som de träffar på.

Snart i resten av världen

I ett försök som utförts av läkemedelsföretaget Novartis fungerade behandlingen på 52 av 63 cancersjuka barn och unga.

Godkännandet är goda nyheter för cancerpatienter över hela världen eftersom det kan innebära att fler länder följer i USA:s spår.

Metoden har godkänts för unga upp till 25 år med barnleukemi som drabbar B-cellerna om de inte blir hjälpta av andra behandlingar.

Behandlingen har dock biverkningar och kan bland annat belasta njurarna med avfallsämnen.