Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

två ögonfärger

Varför har vissa människor olika färg på ögonen?

Musikern David Bowie har ett brunt och ett blått öga. Hur uppkommer detta fenomen?

Shalashova Tatiana / Shutterstock

Det är mycket ovanligt att människor har två ögonfärger. Ögats färg skapas av iris, som är den membranliknande hinnan med hål i mitten, som skiljer ögats främre och bakre kammare åt. Om iris har mycket pigment är ögonen bruna; har den lite pigment är ögonen blå.

Ny forskning har visat att den genetik som ligger till grund för vår ögonfärg är mycket mer komplicerad än man tidigare trott. Förut antog man att två gener kodade för huruvida ögonfärgen skulle vara brun eller blå. Man vet nu att en hel rad gener bidar till att reglera eller bestämma pigmentinnehållet i iris. Om några av dessa gener förändras tidigt på fosterstadiet, till exempel genom mutation, kan ögonfärgen bli en annan än den ursprungliga.

Därmed kan en gen, som kodar för exempelvis blå ögonfärg, plötsligt “tränga igenom” hos en individ, som egentligen var genetiskt förutbestämd för bruna ögon. Eftersom denna genetiska förändring sker efter de första celldelningarna, får bara en del av organismens celler denna förändrade gentyp.

Eftersom detta berör just gener som kodar för ögonfärg blir resultatet olikfärgade ögon – ett tillstånd, som kallas heterokromia iridium.

Läs också:

Genetik

Brevlådan: Får vi alla bruna ögon i framtiden?

2 minuter
Genetik

Varför föds många barn med blå ögon?

0 minuter
Genetik

Blå ögon är en följd av genetisk mutation

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj