Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Genetik

Varför blir man färgblind?

Är färgblindhet ett fel i ögonen, eller är det hjärnan som inte kan förstå signalen? Och varför drabbas oftast män?

Att vi kan se färger beror på att vi i ögonen har tre sorters tappar, som registrerar ljus med olika våglängder motsvarande röd, grön och blå – de tre grundfärgerna. Om någon av tapparna inte fungerar ordentligt, är det svårt att skilja mellan olika färger.

Vanligast är att antingen de röda eller de gröna tapparna är defekta, vilket gör att man har svårt att se skillnad på rött och grönt. I ovanliga fall fungerar tapparna inte alls, och då kan man endast urskilja olika nyanser av grått. Färgblindhet är genetiskt betingad, så när man ärver en gen för sjukdomen, saknar tapparna det pigment som skall registrera färgen, och intrycket skickas aldrig till hjärnan.

Att färgblindhet har genetiska orsaker förklarar även varför män drabbas oftare än kvinnor (cirka 7 procent mot 0,5 procent). Genen för färgblindhet sitter nämligen på X-kromosomen, men eftersom den är recessiv, måste en kvinna ha genen på båda sina X-kromosomer för att hon skall bli färgblind.

Det innebär att hon måste ha både en pappa och en mamma som antingen själva är färgblinda eller som är bärare av genen. Män har däremot endast en X-kromosom och blir därför färgblinda, när endast en kromosom har genen.

Läs också:

virus, tarmsystemet, bakterier, sygdom, genetik, dna, tarmflora
Dna

Över 70 000 okända virus hittade i våra tarmar

2 minuter
Gentest
Dna

SANT ELLER FALSKT: Kan ett gentest avslöja framtida sjukdomar?

11 minuter
Rødhåret kvinde
Genetik

Rödhåriga är genetiskt överlägsna

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj