Forskare har upptäckt att de som ogillar doften och smaken av örtkryddan koriander (Coriandrum sativum) har en specifik genetisk variation på kromosom 11 gemensam.
Vanligtvis klagar dessa personer på att koriander smakar tvål. Variationen på kromosom 11 är knuten till genen OR6A2, som kodar för vår förmåga att känna lukten av organiska föreningar som kallas aldehyder.
Den kan påminna om tvål och bidrar till korianderns smak och lukt. Genetiken förklarar dock inte allt.
17 procent av européerna rynkar på näsan
Traditionell mat med koriander vänjer förmodligen befolkningen i vissa delar av världen vid smaken.
Umami betyder ungefär god smak på japanska och är den senast upptäckta grundsmaken. Läs allt om den femte grundsmaken umami här.
I Europa, där koriander inte används så mycket, ogillar 17 procent smaken.
I Sydasien, Latinamerika och Mellanöstern, där örtkryddan är mer populär, är siffran bara mellan tre och sju procent.