Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Getty
Människan - Genetik

Salamanders gener ger oss nya lemmar

Axolotelns unika förmåga att återbilda sina lemmar ligger i generna, som nu har kartlagts.

Den mexikanska salamandern axolotl har en rad helt unika egenskaper. Bio­logiskt sett lever den hela sitt liv i larvstadiet och blir så att säga aldrig vuxen.

Dessutom har den en helt otrolig förmåga att återbilda sina lemmar om de skadas eller slits av.

Försök visar att den till och med kan återbilda hjärnvävnad och andra vävnader, och den kan dessutom acceptera transplantationer från andra individer utan några problem.

Axoloteln saknar en gen

Forskare har under årtionden arbetat på att lista ut hur axoloteln egentligen bär sig åt.

© Giphy

Nu en grupp forskare från Vienna Biocenter i Wien, Österrike, kartlagt salamanderns arvsmassa– en jätteuppgift eftersom axolotelns genom består av inte mindre än 32 miljarder baspar, tio gånger så många som människans.

Hittills har forskarna funnit att axoloteln delar en lång rad gener med andra groddjur. Dessa gemensamma gener är troligen involverade i återbildningen av lemmar.

Hjärnan ska läka sig själv

Dessutom saknar axoloteln en viss gen som kallas PAX3 och den spelar en roll för utvecklingen av nerv-och muskelvävnad. Här har en annan gen, PAX7, övertagit funktionen.

Kanske kommer forskarna att kunna efterlikna processen om de lyckas komma på de exakta mekanismerna bakom axolotelns egenskaper.

Förhoppningen är att vi exempelvis själva ska kunna återbilda skadad hjärnvävnad och bli bättre på att acceptera transplanterade lemmar och organ.

Läs också:

Hjärnan

Forskare: Näradödenupplevelser är ren vetenskap

13 minuter
Genetik

Blå ögon är en följd av genetisk mutation

2 minuter
Genetik

De här släktingarna delar flest gener

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj