Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rödhåriga är genetiskt överlägsna

Rödhåriga män och kvinnor är temperamentsfulla, känsliga och tål inte smärta. Myter finns det rikligt men forskningen visar att den "rödhåriga" genen ger speciella egenskaper.

Julianne Moore, Mick Hucknall, David Caruso och Gillian Anderson bör alla skicka tackkort till en liten gen kallad MC1R.

Genen bär nämligen ansvaret för de röda lockarna, som har bidragit till (om inte ensam burit ansvaret för) att skådespelarna lyser på scen och vita duken.

Men MC1R påverkar möjligtvis annat än bara hårpraktens kulör, fastslår en rad undersökningar som har tittat på rödhårigas kännetecken.

Rödhåriga tål stark mat

Rödhåriga har rykte om sig att tåla mindre smärta än andra människor och att de (kanske av samma anledning) behöver mer narkos för att sövas ner.

Men undersökningar utförda på Aalborg Universitet i Danmark visade redan 2012 att rödhåriga bara reagerar kraftigare på några typer av smärta såsom tandsmärtor eller extrem kyla.

Forskarna vet ännu inte varför genen för rött hår påverkar smärttröskeln.

© Shutterstock

Kan rödhåriga tåla smärta bättre?

Genen för rött hår, MC1R, har flera funktioner i kroppen, bland annat att bestämma hur hjärnan reagerar på smärta. Flera försök har visat att rödhåriga är känsligare för smärta när de rör vid något kallt och i mindre grad när de bränner sig på något varmt. Rödhåriga är också svårare att bedöva och behöver mer smärtstillande läkemedel för att hålla smärtorna i schack.

Vad angår stick, press och den brännande känslan av stark mat visar de rödhåriga sig i gengäld vara mer motståndskraftiga än andra människor.

Rödhåriga kan vara mer intelligenta

Enligt de danska forskarna verkar MC1R vara involverad i centrala funktioner i hjärnan tillsammans med undergrupperna MC2R, MC3R och MC4R.

Kanske kan genen till och med kopplas till intelligensen. En brittisk-amerikansk undersökning kommer fram till att rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet för att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi.

Rödhåriga utgör två procent

Rött hår är globalt sett sällsynt. Forskarna beräknar att max två procent av världens befolkning har röda lockar.

Läs också:

Genetik

Vikinga-dna skvallrar om schizofreni, laktostolerans och hårfärg

4 minuter
Genetik

Dna avslöjar: De är Nordens sanna vikingar

4 minuter
Genetik

Därför avskyr vissa koriander

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj