Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din rädsla kan gå i arv - teaser
Människan - Genetik

Nya rön: Rädsla kan gå i arv

Rädsla kan gå i arv i minst tre generationer, visar studier på möss. Forskarna menar att nedärvd rädsla kan förklara vissa fall av stress och posttraumatiska stressyndrom hos människor vars föräldrar har haft traumatiska upplevelser.

Forskare från Emory University i USA har bevisat att rädsla hos möss kan gå i arv i minst tre generationer. Forskarna utsatte en grupp av möss för en bestämd doft samtidigt som mössen fick en stöt. Mössen blev snabbt rädda för lukten och undvek den. Det visade sig att deras ungar fick liknande reaktionsmönster.

Möss ärvde rädsla

För att testa om reaktionen var ett resultat av miljö eller arv skiljde forskarna ungarna från sina föräldrar i ett nytt försök och lät icke-traumatiserade möss ta hand om ungarna. Men mönstret upprepade sig. Ungarna var fortfarande mer rädda än ungar till icke-traumatiserade föräldrar. Försöket visade med stor sannolikhet att rädslan var nedärvd och inte ett resultat av miljön.

Nedärvd rädsla beror på epigenetik

Forskarna har kunnat se att de nedärvda reaktionsmönstren beror på så kallad epigenetik, som sätter på och stänger av gener. Dna:t ändras inte, men i stället tänds eller släcks olika gener och det ändrar beteendet.

Epigenetiska "inställningar" kan gå i arv, och det innebär att djuret kan anpassa sig snabbare till en annan miljö, än om dna:t skulle behöva ändras.

Forskarna menar att nedärvd rädsla kan förklara vissa fall av stress och posttraumatiska stressyndrom hos människor, då föräldrarnas traumatiska upplevelser har satt sig i barnet.

Läs artikeln: Rädsla kan gå i arv

Vill du veta mer om nedärvda reaktioner och rädsla? Läs då hela artikeln från Illustrerad Vetenskap:

Läs också:

virus, tarmsystemet, bakterier, sygdom, genetik, dna, tarmflora
Dna

Över 70 000 okända virus hittade i våra tarmar

2 minuter
Gentest
Dna

SANT ELLER FALSKT: Kan ett gentest avslöja framtida sjukdomar?

11 minuter
Gensplejsede babyer
Genetik

Genforskare skapar mutant-tvillingar

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj