Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gentest topbillede
Människan - Genetik

Gentest avslöjar din framtid

En klump saliv och voilà! – så kan ett gentest berätta för dig om du är i riskzonen för att dö i cancer eller utveckla Alzheimers sjukdom. Men vill du veta svaret?

Om någon skulle kunna glänta på dörren till din framtid – skulle du titta in då? Och vad skulle du göra om du visste att sjukdomar som Alzheimers och cancer väntade dig?

Nya snabba gentest kan nu avslöja din arvsmassas svagheter.

Allt du behöver göra är att lämna ett salivprov – antingen på en klinik eller genom att skicka ett prov till ett dna-analysföretag. Resultatet får du två dygn senare.

Gentest avslöjar sjukdomar

Testerna som avslöjar sjukdomar i din arvsmassa bygger på en metod där forskarna letar efter så kallade markörer i dna:t som sjukdomarna är kopplade till.

Vissa mutationer i en gen, det vill säga vissa markörer, medför en ökad risk för att du utvecklar sjukdomen i fråga. Ingen kan dock med säkerhet säga att du kommer att utveckla den, men risken är betydligt större för en person med markören än för personer utan den.

Mutationer i genen brca1 eller brca2 ger exempelvis en person mellan 40 och 80 procents risk för att utveckla bröstcancer. Omvänt har kvinnor som saknar mutationen en risk på cirka 11 procent att man utvecklar bröstcancer.

Nya metoder medför priskrig på gentester

Flera företag erbjuder gentest för sjukdomar som bröstcancer, aggressiva ögonsjukdomar och förhöjd risk att utveckla diabetes.

För bara tio år sedan kostade ett gentest flera hundra tusen kronor.

Men tekniken har blivit snabb och billig så ett test med en lång rad av bestämda sjukdomsmarkörer i dag bara kosta från cirka 700 kronor och uppåt. Och konkurrensen är så stor att priserna fortsätter att falla.

Läs också:

Gentest
Dna

SANT ELLER FALSKT: Kan ett gentest avslöja framtida sjukdomar?

11 minuter
virus, tarmsystemet, bakterier, sygdom, genetik, dna, tarmflora
Dna

Över 70 000 okända virus hittade i våra tarmar

2 minuter
Alzheimer

Alzheimers sjukdom kan förutsägas med hjälp av ett blodprov

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj