Gentest topbillede

Gentest avslöjar din framtid

En klump saliv och voilà! – så kan ett gentest berätta för dig om du är i riskzonen för att dö i cancer eller utveckla Alzheimers sjukdom. Men vill du veta svaret?

27 augusti 2015 av Anne Lykke

Om någon skulle kunna glänta på dörren till din framtid – skulle du titta in då? Och vad skulle du göra om du visste att sjukdomar som Alzheimers och cancer väntade dig?

Nya snabba gentest kan nu avslöja din arvsmassas svagheter.

Allt du behöver göra är att lämna ett salivprov – antingen på en klinik eller genom att skicka ett prov till ett dna-analysföretag. Resultatet får du två dygn senare.

Gentest avslöjar sjukdomar

Testerna som avslöjar sjukdomar i din arvsmassa bygger på en metod där forskarna letar efter så kallade markörer i dna:t som sjukdomarna är kopplade till.

Vissa mutationer i en gen, det vill säga vissa markörer, medför en ökad risk för att du utvecklar sjukdomen i fråga. Ingen kan dock med säkerhet säga att du kommer att utveckla den, men risken är betydligt större för en person med markören än för personer utan den.

Mutationer i genen brca1 eller brca2 ger exempelvis en person mellan 40 och 80 procents risk för att utveckla bröstcancer. Omvänt har kvinnor som saknar mutationen en risk på cirka 11 procent att man utvecklar bröstcancer.

Nya metoder medför priskrig på gentester

Flera företag erbjuder gentest för sjukdomar som bröstcancer, aggressiva ögonsjukdomar och förhöjd risk att utveckla diabetes.

För bara tio år sedan kostade ett gentest flera hundra tusen kronor.

Men tekniken har blivit snabb och billig så ett test med en lång rad av bestämda sjukdomsmarkörer i dag bara kosta från cirka 700 kronor och uppåt. Och konkurrensen är så stor att priserna fortsätter att falla.

Gentest vs okunskap - vill du ha koll på ditt öde?

Frågan blir om du vill veta ditt öde? Det vill säga om du helst vill veta hur din framtid blir så att du kan planera ditt liv och din livsstil utifrån risken för att du ska bli sjuk? Eller vill du hellre vara lyckligt ovetandes?

Rösta och se vad andra tycker i den känsliga frågan. Naturligtvis är ditt svar anonymt.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: