En omfattande studie har avslöjat en gen som tydligen har stor betydelse för ämnesomsättningen.
Genom att stänga av genen hos möss gick försöksdjuren bara upp hälften så mycket i vikt, trots att de utfodrades med en fet kost.
Forskarna kan ha knäckt den genetiska koden för övervikt, och nu hoppas de att man snart ska kunna ta fram behandlingar för människor.
Analys avslöjade sällsynt mutation
Den internationella forskargruppen sökte sig fram till den viktiga genen efter en stor studie av 640 000 dna-prover från människor i USA, Mexiko och Storbritannien.
Genom att jämföra dna-proverna med personernas bmi-värden upptäckte forskarna att genen GPR75 hade stor inverkan på övervikt.
De personer som hade en sällsynt mutation på GPR75-genen vägde nämligen i genomsnitt fem kilo mindre än de personer som saknade den.
Mutationen gör att en kopia av genens receptor stängs av, och enligt forskarnas analyser ledde det till en halverad sannolikhet att drabbas av övervikt.
Mutation håller vikten nere trots fet mat
För att kontrollera det nya sambandet genomförde forskarna ett försök med möss. Hos en grupp möss avaktiverades en kopia av deras GPR75-gen, medan andra möss med intakta gener fungerade som kontrollgrupp.
Därefter utfodrades mössen med stora mängder fet mat. Och resultaten ser lovande ut.
I genomsnitt gick de muterade mössen upp 44 procent mindre i vikt jämfört med kontrollgruppen.
Fetma kan genbehandlas i framtiden
Forskarna är ännu inte säkra på vilken roll GPR75-genen spelar i förhållande till vikt. Andra GPR-gener skickar in signalsubstanser i kroppens celler, och därför tror man att genen kanske reglerar ämnesomsättningen.
Hittills känner man till två molekyler som aktiverar genen – men ännu ingen som avaktiverar den. När forskarna hittar det ämnet kan GPR75 sannolikt fungera som en strömbrytare för övervikt, så att en injektion eller ett piller kan trycka på knappen.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör 2,8 miljoner människor varje år till följd av övervikt.