Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

dna

Kan ett DNA-test ge fel svar?

När polisen på en brottsplats upptäcker DNA från en brottsling som har fått en blodtransfusion, kan DNA-test då peka ut fel gärningsman?

Shutterstock

När en mördare efterlämnar spår av sitt eget blod på brottsplatsen, kan polisen utföra ett DNA-test, och om gärningsmannen finns i DNA-registret kan mördaren bindas till platsen. Tanken att polisen kan ledas på villovägar, om mördaren tidigare fått en blodtransfusion eller genomgått en organtransplantation är dock felaktig.

Sanningen är att det inte är några större problem att finna den skyldige. Rättsgenetikerna använder DNA från blodets vita blodkroppar, när de utför ett DNA-test. Skall en brottsling lura rättsgenetikerna, måste han skynda sig ordentligt, för bara några timmar – och högst ett dygn – efter en blodtransfusion har de främmande vita blodkropparna från donatorn brutits ned, och brottslingen har då bara sina egna vita blodkroppar kvar.

Begår gärningsmannen mordet, innan de främmande vita blodkropparna är nedbrutna, blir resultatet en blandning av två DNA-profiler. Eftersom brottslingen efter en blodtransfusion fortfarande har störst mängd av sitt eget blod i kroppen, kommer hans egen DNA-profil dock att framträda tydligare, och det kommer att fälla honom. Har mördaren till exempel genomgått en levertransplantation, kommer det inte att betyda något alls, för levercellerna blandar sig inte med mördarens blod.

Rättsgenetikerna skulle däremot på allvar kunna bli vilseledda, om mördaren har genomgått en benmärgstransplantation. I sällsynta fall kan den främmande benmärgen nämligen helt ta över produktionen av vita blodkroppar. I ett sådant fall kommer DNA-testet att peka på en helt annan gärningsman.

Finns denne man i ett DNA-register, får man därför hoppas att han har alibi, men idén kommer knappast att inspirera i kriminella miljöer. En benmärgstransplantation är nämligen riskfylld och kan ge svåra biverkningar.

Läs också:

virus, tarmsystemet, bakterier, sygdom, genetik, dna, tarmflora
Dna

Över 70 000 okända virus hittade i våra tarmar

2 minuter
Gentest
Dna

SANT ELLER FALSKT: Kan ett gentest avslöja framtida sjukdomar?

11 minuter
dna
Dna

Förändrar en blodtransfusion DNA-profilen?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj