Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orm hjärnan

Studier har visat att miljontals människor har larver av svinbandmask i hjärnan.

© Theodore E. Nash/CDC
Människan - Dna

Dna avslöjar hjärnans dolda mördare

Bandmaskar och mögel kan angripa hjärnan och göra dig dödligt sjuk. Ofta listar läkarna inte ut angriparens identitet och tvingas behandla i blindo. En ny banbrytande genteknik avslöjar nu de livsfarliga organismerna innan det är för sent.

L äkarna förstår inte varför den 14-åriga flickan inte mår bra. Sommaren 2015 blir hon inlagd med hög feber och kraftig huvudvärk.

Efter ett par dagar blir hon förvirrad, pratar bara fåordigt och reagerar inte på tilltal.

Symptomen tyder på någon form av encefalit, men det är en sjukdom som kan orsakas av över hundra olika sjukdomsalstrande organismer, och var och en kräver specifik behandling.

Gamla tester är missvisande

För att kunna ge flickan rätt medicin måste läkarna identifiera sjukdomsalstraren. Därför börjar de genast ta flera prover.

Samtliga prover är skräddarsydda för att påvisa förekomst av en viss organism.

Läkarna testar det ena provet efter det andra i hopp om att få ett positivt resultat, men alla provresultat är negativa. Flickan har infekterats av någonting som bara vid enstaka tillfällen angriper hjärnan.

Läkare hittar en sista utväg

Kanske finns det ett test för just den organismen, men läkarna har ingen aning om vad de ska leta efter. De famlar i fullständig blindo.

Efter nitton dagar bestämmer de sig för att skicka ett prov av flickans ryggmärgsvätska till biokemisten Joe DeRisis forskningslaboratorium vid University of California i San Francisco i USA. Där håller ett nytt test på att revolutionera läkarvetenskapen.

Bandmask

Larver av svinbandmasken kan borra sig från tarmen in i dina blodådror. Där för blodet upp dem till hjärnan, där de kan lägga sig i dvala.

© Shutterstock

Test spårar upp mikroberna

DeRisi kallar det "testet framför alla tester".

Till skillnad från de tester som läkarna använder är det inte målinriktat för att visa förekomsten av en viss organism.

Det skannar i stället provet för att hitta spår av allt som inte borde finnas där. Spåren består av små gendelar, som de främmande organismerna lämnar efter sig.

Läs också:

Gentest
Dna

SANT ELLER FALSKT: Kan ett gentest avslöja framtida sjukdomar?

11 minuter
5 myter om dna
Dna

5 myter om dna

8 minuter
Tutankhamon and wife
Dna

Nutida DNA kan förorena mumierna

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj