Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är blå ögon en genetisk mutation?

Att ögon är blå beror på defekta gener som gör att ögats regnbågshinna inte kan bilda något pigment. Därmed är ögonen i själva verket inte blå utan genomskinliga och färglösa.

Shutterstock

Människor får blå ögon om de varken kan bilda bruna eller gröna pigment i regnbågshinnan på grund av en genmutation.

De pigmentbildande gener som ger ögat färg finns i en brun och en grön version. Blå ögon är egentligen inte alls blå utan pigmentlösa och genomskinliga.

Muterade gener bildar inte pigment

Orsaken till att ögonen uppfattas som blå är att blodkärl, bindväv och andra blåaktiga vävnader framträder synligt under den genomskinliga regnbågshinnan och på så sätt färgar ögat blått.

Ett barn ärver en version av varje gen från båda sina föräldrar. Får barnet blå ögon har det uteslutande ärvt muterade versioner av generna, så att det över huvud taget inte kan bildas pigment i regnbågshinnan.

Fungerar bara en av de fyra gener som barnet har fått från föräldrarna övertrumfar den de andra och ger barnet bruna eller gröna ögon.

Mellan åtta och tio procent av världens befolkning har blå ögon, medan cirka 79 procent har bruna ögon - bara två procent har gröna ögon.

Läs också:

Genetik

Varför föds många barn med blå ögon?

0 minuter
Blå ögon
Kroppen

Blå ögon: Föds barn med blå ögon?

1 minut
Genetik

Brevlådan: Får vi alla bruna ögon i framtiden?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj