Frekventa besök på nagelsalong kan öka risken för hudcancer på händerna

Frekventa besök på nagelsalong kan potentiellt öka risken för hudcancer, enligt forskare. En representant från nagelbranschen tillbakavisar att huden tar skada.

Forskare tror att stora mängder uv-ljus från lampor i nagelsalonger kan ha skadlig inverkan på händerna.

© Shutterstock

Mönstrade, glittriga eller naturliga "franska naglar".

Det finns stor efterfrågan på professionell manikyr och nagelbehandlingar, som på senare år har ökat i popularitet. Det berättar en representant från branschen, som upplever en ökande efterfrågan på professionella nagelprodukter.

Men en amerikansk studie, som har publicerats i Nature Communications, visar nu att täta nagelbehandlingar kan ha skadliga effekter.

Risken uppstår enligt forskarna i samband med användandet av de lampor som ska härda nagellacket under flera av de vanligaste behandlingarna i skönhetssalonger.

Lamporna lyser med ultravioletta strålar för att härda nagellacket. Men om händerna utsätts för ljuset ofta och i stora mängder åt gången, kan det enligt forskarna skada händerna.

Skadan sker vid omfattande ljusexponering

Forskarna placerade petriskålar – det vill säga cellodlingsskålar – med mus- respektive människoceller under en UV-lampa som motsvarar lampan i en nagelsalong, i två 20-minuterspass med en timmes paus mellan passen.

Enligt mediet Science Alert har man under en vanlig manikyr vanligtvis sina fingrar under UV-lampans ljus i omkring tio minuter – det vill säga avsevärt kortare tid än i forskarnas tester.

Resultatet av forskarnas försök visade att omkring 20 till 30 procent av cellerna dog efter att ha exponerats för UV-strålarna.

När forskarna utsatte cellerna för UV-strålar under 20 minuter om dagen i tre dagar i rad blev resultaten än allvarligare.

Då visade det sig att upp till 70 procent av de utsatta cellerna dog. Enligt forskarna visade de kvarvarande cellerna på händerna tecken på dna-skador och mutationer som är förknippade med hudcancer.

Ea Staxen Madsen är produktspecialist hos Insight Cosmetics, som erbjuder nagelteknikerkurser och säljer ett stort antal nagelprodukter i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz och Finland. Hon är inte förvånad över att omfattande exponering av UV-lampornas ljus kan ha skadlig inverkan på huden:

"Vi är väl medvetna om att UV-strålar kan ha en skadlig inverkan på cellerna i vår hud. Men jag tycker inte att man som nageltekniker behöver reagera på detta eftersom vi aldrig använder en lampa på det sätt som de har gjort i den här studien", säger hon.

solbränna, kvinna
© Shutterstock

Vad är UV-strålning?

Enligt Ea Staxen Madsen använder man under en vanlig nagelbehandling UV-lampans ljus i totalt 3 minutter och 10 sekunder – det vill säga mycket kortare tid än de tidsintervaller som forskarna använde under testerna i deras studie.

Hon påpekar att risken kan vara högre i samband med att privatpersoner köper uv-lampor och fixar sina naglar i hemmet utan att kanske vara insatta i lampornas effekt.

Behöver mer data

Enligt forskarna bakom studien dokumenterar data för närvarande inte någon ökad cancerrisk, men studiens resultat tyder på att det kan finnas en ökad risk i samband med UV-ljuset – mätt i molekylära förändringar i hudcellerna.

Därför uppmanar de till fler studier inom området.

Oroliga kunder kan enligt forskarna smörja in sig med solkräm inför manikyren. Eller så kan de med fördel bära handskar med hål för fingertopparna.