Fortsätter öronen att växa?

Äldre personer har ofta mycket stora öron och i en del fall även stora näsor. Växer öronen hela livet eller vad beror det på?

© Shutterstock

Varje år växer omkretsen på dina öron i genomsnitt med 0,51 millimeter. Förstoringen beror inte på att öronen växer, utan snarare åldersrelaterade förändringar i öronvävnaden.

Örat består främst av smidig vävnad kallad brosk, som fungerar som ett slags skelett. Brosket ger örat struktur och har stor betydelse för dess förmåga att dirigera in ljudvågor i hörselgången.

Till skillnad från andra sorters vävnad innehåller inte brosk blodkärl och nerver och läker därför på ett helt annat sätt.

Brosk innehåller celler, kallade kondrocyter, som underhåller vävnaden. Med åldern reduceras antalet kondrocyter, så att brosket förlorar fasthet. Samtidigt blir huden lösare med åldern och kombinationen av lösare hud och brosk får öronen att hänga och se större ut.

Utöver det ansamlas kollagenfibrer med tiden i öronvävnaden, vilket gör öronen tjockare och tyngre.

Övriga åldersrelaterade ansiktsförändringar, exempelvis tunnare kinder och en lösare käklinje, kan få öron och näsa att se större ut än de egentligen är.

Stora öron avhjälper hörselförlust

Hos äldre personer kan de förstorade öronen till och med ha en gynnsam effekt. Studier har visat tecken på att stora öron delvis kan kompensera en viss förlust av hörsel, eftersom de leder in fler ljudvågor i hörselgången.