Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Første kvinde i verden får stamcelle-groet hornhinde.

Första kvinnan i världen får stamcellsodlad hornhinna

Vävnadsceller från en levande huddonator omprogrammerades till hornhinneceller. Nu har en kvinna fått tillbaka synen på ena ögat efter en banbrytande operation - tack vare de hornhinnecellerna.

Shutterstock

En gradvis försämrad syn - och utsikten att bli totalt blind. Så såg livet ut för en japanska, innan hon fick ett 0,05 millimeter tunt lager av omprogrammerade stamceller insatta över ena pupillen.

Kvinnan, som är lite över 40 år gammal, led av en sällsynt ögonsjukdom, som ledde till att hennes naturliga stamceller i hornhinnan försvann och inte längre klarade att reparera ögat vid skador - som hornhinneceller normalt gör.

Men en huddonators iPS-celler, inducerade pluripotenta stamceller, som kan ge upphov till många celltyper i sin färdigutvecklade form, räddade hennes syn.

Den japanska kvinnan är därmed den första människan i världen som har fått en stamcellsodlad hornhinna. Framgångsrikt.

Så fungerar ett friskt öga

1 / 5
12345
Två bilder visar ett helt öga respektive en framhävd hornhinna.
© SCIENCE PICTURE COMPANY/SPL &CLAUS LUNAU & JACOPIN/BSIP/SPL

Omprogrammerade stamceller

I början av mars 2019 godkände det japanska hälsodepartementet att göra stamcellsförsök på patienter med hornhinnesjukdomar.

Det är en forskargrupp från Osaka University, som kliniskt har fått tillstånd att använda iPS-celler att odla nya hornhinnor till totalt fyra personer - och den 40-åriga kvinnan var först ut.

För att omprogrammera - i det här fallet - en huddonators hudceller till stamceller, måste hudcellernas utveckling vänds. Hudcellerna ska skickas tillbaka till fosterstadiet.

Hudcellerna utsätts för en speciell näring och en tillväxtfaktor i en petriskål, som gör att de omvandlas till så kallade iPS-celler.

Andra ämnen i skålen omprogrammerar stamcellerna, så att de bildar ett sammanhängande lager av hornhinneceller, och sedan sätts hornhinnan in i ögat, där den ersätter den förstörda hornhinnan.

I Japan pågår omfattande forskning i iPS-celler, som också har botat patienter med ryggmärgsskador och Parkinsons sjukdom.

Läs också:

Människan

Har människan någon filé?

2 minuter
vildsvin fukushima TOP
Djur

Radioaktive vildsvin hærger Japan

1 minut
Medicinsk teknik

Forskare vill ge synskadade tillbaka synen

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj