Forskare vill använda LSD som medicin

Den ökända drogen kan kanske rädda oss från depression och utmattning – om vi tar den i ytterst små mängder.

LSD

En nu studie ska klargöra om LSD kan fungera som medicin om patienterna enbart får ytterst små mängder av substansen.

© Shutterstock

Ångest, panik och psykos är bara några av alla biverkningar som LSD är ökänt för. Men nu kämpar ett internationellt forskarteam för att bevisa att små mängder av drogen kan ha omvänd effekt - nämligen att bota psykiska sjukdomar.

Små portioner kan bli ny medicin

Under de senaste åren har det vuxit fram en ny typ av narkotikaanvändare, bland annat i entreprenörernas Mecka Silicon Valley där flera experiment med att ta ytterst små mängder av LSD har gjorts – och användarna anser att drogen ger dem energi, gör dem kreativa och på bättre humör.

Andra vittnar om hur deras psykiska problem, som ångest och depression, minskar med den så kallade mikrodoseringen av LSD.

Men dokumentationen släpar efter och därför ska nu ett internationellt team av experter inom bland annat psykiska sjukdomar göra världens första vetenskapliga studie om LSD i mikroportioner kan ha en positiv effekt.

Forskarna kommer att ge försökspersoner 10, 20 eller 50 mikrogram LSD och därefter med hjälp av skanningar av hjärnan kartlägga hur försökspersonernas kognition – eller tänkande – förändras.

Hjärnans signaler kortsluts

LSD är en så kallad hallucinogen drog som förändrar signalsubstanserna i hjärnan. Drogen leder till ett psykosliknande tillstånd med förvrängda sinnesintryck, känslor och hallucinationer.

Men substansen kan även få människor att hamna i panik, ångest och så långt ifrån verkligheten att de exempelvis tror att de kan flyga. På 1950-1970-talet experimenterade läkare med att använda LSD till psykiskt sjuka vilket i många fall ledde till självmord och psykoser.