Är Alla hjärtans dag en ensam högtid och du tycker att det känns omöjligt att hitta rätt partner, så har du kanske funderat på att ta hjälp av marknadens många dejtingappar.
Genom att du bland annat informera om dina intressen, förväntningar på ett möjligt parförhållande och eventuellt dina politiska åsikter, hjälper dessa kärleksappar till att söka efter potentiella partner med hjälp av sinnrika algoritmer.
Det låter enkelt och kan säkert tyckas vara det för en del. Trots utbredningen av dessa appar, diverse tv-program och andra kärleksexperiment, så kan forskningen ännu inte peka ut vad två personer bör ha gemensamt för att lyckas som par.
Gemensamma intressen är inte allt
När vi är ute efter framgångar i kärlekslivet har vi en tendens att söka efter en partner som påminner om oss själva personlighetsmässigt. Är man mycket extrovert söker man efter en extrovert person, och letar bland de introverta om man är mer introvert själv.
Forskning inom området visar att det inte är en uttalat dålig strategi, men också att ens personlighetsprofiler inte spelar någon större roll i det långa loppet.
"Många upplever oftare kemi med personer som påminner om dem själva på flera parametrar", säger Harry Reis, professor i psykologi vid Rochesteruniversitetet i New York, till The Guardian.
Men det betyder emellertid inte att lyckan är gjord.
"Om jag placerade dig i ett rum med 20 personer som påminde om dig själv på flera parametrar, skulle oddsen att du upplevde kemi med fler än en av dem inte vara särskilt goda", fortsätter Harry Reis.
Han påpekar dessutom att när två människor möts på en första dejt så spelar skillnaderna mellan deras personligheter oftast bara någon roll om de gränsar till det extrema.
Romantiska ideal är inte heller det viktigaste
Även om de flesta av oss har någon föreställning om vad vi önskar oss hos en potentiell partner, så pekar forskning inom området i en annan riktning.
För trots att kvaliteter som omsorgsfullhet och äventyrslystnad i allmänhet uppfattas som positiva, så visar ett försök med speeddejtning något helt annat.

Speeddejtning går ut på att en grupp människor får möjlighet att gå på ultrakorta dejter med varandra under begränsad tid, exempelvis fem minuter åt gången. När tiden har gått ut byter deltagarna bord och hamnar på en ny dejt med en annan person och så vidare.
Det visade sig nämligen att människors ideal i förhållande till den andra parten betydde förvånansvärt lite när de väl satt ansikte mot ansikte.
De som sökte en omsorgsfull partner visade sig trivas lika bra med de äventyrslystna och vice versa. Forskarna poängterar därför att vi kanske kan vara öppna för ett brett spektrum av kvaliteter hos en potentiell partner, så länge vi ser dem som positiva.
"Vi kan inte hitta några bevis för att några människor verkligen väljer partner utifrån vissa speciella personlighetsdrag", säger Paul Eastwick, professor i psykologi vid University of California, till The Guardian och jämför situationen med ett restaurangbesök:
"Det är precis som om du beställer en specifik rätt och sedan byter ut den mot något du ser på grannbordet. Du kommer att uppskatta den slumpmässigt valda rätten som på den du först hade beställt", säger Eastwick.
Enligt Harry Reis uppstår det så många tillfälligheter i samband med kärlek att äkta kemi inte kan sammanfattas i en formel och räknas ut med hjälp av algoritmer och avancerade datorsystem.
"Det handlar i hög grad om huruvida den andra personen ler vid rätt tidpunkter och om de verkligen kan lyssna", avslutar Reis.